HELGARDERING: Det ble testet hele fire retter på YX på Larsnes denne gangen. Det kunne jo ikke slå feil.

YX på Larsnes overrasker: – Denne maten prater til deg

Søresnadder-ekspressen dundrer videre med uforminsket styrke, og denne gangen fikk matentusiastene seg en blendende overraskelse i møte med YX på Larsnes.

Publisert

Med Astrid S og en belastende torsdagskveld friskt i minne, var det en nedbrutt, men håpefull kvartett som tok fatt på den tre kvarter lange kjøreturen til Sande tidlig fredag formiddag. Søresnadder hadde doblet mannskapet i anledning det storfine besøket på YX i hjertet av sagnomsuste Larsnes sentrum.

Tross en massiv forsterkning i troppen, hadde Søresnadder-maskineriet fått seg et skudd for baugen i forkant av Larsnes-turen. En febrilsk jakt på vegetarversjonen av vossakorv hadde skapt uventet trøbbel for Prebz, som til slutt slukøret måtte innse at turen til YX gikk uten den sindige trønderen.

Etter en noe trøblete jakt på parkeringsplass, vendte Tommy, og Prebz` erstatter for anledningen, Vemund, blikket mot det ikke altfor presentable inngangspartiet. Ingen av dagens to matanmeldere hadde all verdens av forventninger til hva fredagens smaksopplevelse skulle bringe, men begges magesekker var klare for å fylles med kulinariske overraskelser.

Se nederst i saken for poengsummen til YX på Larsnes!

Overraskelsesmomentet

På innsiden av YX ble guttene møtt av et aldeles så vanlig syn: Et par hyller fylt med alskens herligheter, en relativt standard disk og en klassisk meny-rekke over hodene på anmelderne. Det de langtveisfarende anmelderne ikke hadde forventet, var at det inn en liten åpning på høyre flanke skulle åpenbare seg et biljardbord som hadde fortjent å stå plassert på en pub i Londons beste strøk.

– Dette er foreløpig over all forventning, lød det umiddelbart fra Tommy i det inntrykkene hadde fått synke inn hos den etter hvert meget så erfarne kritikeren.

Prebz` ferske erstatter sendte av gårde et annerkjennende blikk tilbake til Tommy, før blikket resolutt vendte seg mot plakaten som lyste «biffsnadder med piadina».

PIADINA: For Vemund ble fristelsen av biffsnadder i piadina for stor. Er det pita eller er det lefse?

En god start på YX-besøket ble ytterligere forbedret da guttene tok en ekstra titt på menyen. Det fantes knapt grenser hva for hva anmelderne kunne legge i gapet, og sammen med anmeldernes to visuelt ansvarlige tilskudd (kameramenn) fikk Tommy og Vemund i tur og orden servert en burger, løvstek, kebab og biffsnader til bordet. Guttebassene hadde naturligvis plassert seg strategisk med en armlengdes avstand til det allerede mye omtalte biljardbordet.

– Dette kan jeg absolutt like

Maten på YX skulle kjapt vise seg å imponere de skrubbsultne guttebassene. Alle de fire rettene bet fryktelig godt fra seg, og kombinasjonen av saftig kjøtt og imponerende sprøe fries jobbet seg solid gjennom kritikernes ganeparti.

– De har til og med glasert løken i den pitaen her, noe jeg aldri i min villeste fantasi hadde sett for meg her. Rett og slett fryktelig imporende, skrøt Vemund idet de første bitene av piadinaen var prosessert.

KLASSIKER: Løvsteken som ble servert var ifølge kameramannen god på smak.

– Jeg må likevel få nevne at den bearnaisesausen de teaser med her dessverre er mer eller mindre fraværende i smak, la Søresnadder-debutanten til.

En stillhet som er god mat verdig

Også Tommy lot seg imponere av kebaben ringreven fikk servert på fatet. Totningen var til og med tidlig frempå og rappet et par fries fra tallerkenen til hans ferske medsammensvorne.

– Hele opplevelsen fram til nå har helt strålende. Måltidet ble til og med tilberedt og ekspedert av kun én person, noe som trekker veldig opp, understrekte Tommy mens maten fortsatte å utfolde seg med briljans i munnhulen.

I ytterkanten av bordet fikk maten ytterligere ros fra guttenes kameramenn.

GATEKJØKKENBABB: Kebaben var av den kvaliteten man forventer på et gatekjøkken som serverer den populære retten.

– Spesielt friesen herjer i beste velgående. Så enkelt, men likevel så digg, kommenterte én av de to entuasiastene på siden.

Resten av måltidet var preget av en idyllisk stillhet som kunne minne om at den gastronomiske opplevelsen på YX falt godt i smak.

– Både maten og biljarden sitter som en kule

Etter at fatene mer eller mindre var tømt, bar det videre med biljardspilling for de fire tilreisende. Tommy og Vemund var først ute i ilden, og etter en fryktinngytende start fra førstnevnte, fikk sistnevnte etter hvert bedre skikk på spillet sitt.

Det var likevel den gamle som var eldst på Sande i «Slaget på Larsnes».

– Jeg må innrømme at det gir en ekstra når god mat og biljard møtes i skjønn forening. Da er veldig mye gjort, konstaterte Tommy i kjølvannet av biljardrunden.

– Hit kunne jeg fint tatt turen dagen derpå, la totningen til.

Store smil om munnen på turen hjem

Etter Larsnes-besøket var det to fornøyde matkritikere som pakket sakene og satte kursen hjem fra Søre Sunnmøres øy- og vindmekka.

En duo nærmest blottet for forventninger konverserte i lange baner om en matopplevelse som overrasket, og friesen ble pratet om til det kjedsommelige. En mot alle odds lune atmosfære ble toppet av biljardbordet, og servicen på YX Larsnes var av det forbilledlige slaget. Prisen var derimot av det stive slaget, og de fire guttebassene måtte virkelig bla opp for matopplevelsen. Hvordan spiller det inn på den totale poengsummen?

Kan Søresnadders matkritikere ha blitt blendet av omgivelsene, og hvor digg var dette egentlig? Det gjenstår å se. Uansett, takk for maten!

Se under for å finne ut hvordan YX klarte seg på Søresnadder med Tommy og Prebz’ helt egne poengsystem!

Powered by Labrador CMS