Illustrasjonsfoto: Slik ser det nye passet og ID-kortet ut.
Illustrasjonsfoto: Slik ser det nye passet og ID-kortet ut.

God kapasitet for å fornye pass i Møre og Romsdal

Etter en trøblete sommer med lange passkøer i hele landet, har situasjonen stabilisert seg. Det kan likevel ta oppimot 10 uker før man mottar sitt nye pass eller ID-kort.

Publisert Sist oppdatert

Møre og Romsdal: Etter flere år med mindre reising på grunn av pandemien, oppdaget plutselig mange nordmenn at passene deres hadde gått ut.

Forrige halvår merket derfor politistasjoner over hele landet stor pågang for å fornye pass og bestilling av ID-kort.

I Møre og Romsdal har situasjonen forbedret seg.

– Det er ikke lange køer lenger, sier Linn Kathrin Knudsen, seksjonssjef i Politiet.

Anbefalingene er likevel å være ute i god tid. Forventet leveringstid er i dag 6-7 uker på pass, pluss postgang, sier Knudsen.

Mindre ventetid

Politistasjonene i Møre og Romsdal har for tiden veldig god kapasitet når det kommer til bestilling av nytt pass. Knudsen kommer derfor med denne anbefalingen:

– Publikum burde benytte seg av dette og bestille nytt pass og ID-kort nå frem mot jul.

Om du skal ut å reise og ikke har mottatt pass og ID-kortet ditt, kan du sjekke status for produksjonstid på nettsidene til Politiet.

I tillegg til bedre kapasitet, har også politistasjonen i Ålesund åpent fire lørdager frem til jul, for å gjøre tilbudet enda mer tilgjengelig for publikum, forteller Knudsen.

Mot slutten av sommeren var ventetiden på ID-kort en uke. Det varte ikke lenge før produksjonen opplevde problemer og ventetiden ble opp mot ti uker igjen.

– Nasjonale ID-kort har nå 8-9 uker leveringstid pluss postgang. Men vi ser at det i noen tilfeller kommer ID-dokumentene litt raskere.

Klar oppfordring

Knudsen ønsker å minne om at mange land krever at passet ditt er gyldig seks måneder etter hjemkomst fra reise. Om man derimot skulle være uheldig å glemme å bestille time for å fornye passet, kan man ty til nødpass.

Om du bor på Søre Sunnmøre, er Ålesund nærmeste sted for å skaffe nødpass. Det må gjøres etter at reisen er bestilt og betalt, men tidligst syv dager før avreise. I tillegg koster det tusen kroner for det midlertidige passet.

Det kan altså bli både dyrt og tidskrevende. Oppfordringen er i alle fall: Vær ute i god tid og bestill time til pass og ID-kort nå.

Her kan du lese oppdaterte leveringstider og annen nyttig informasjon.