BLID SJØMANN: Markus beskriver båtlivet som å være på campingtur hver dag
BLID SJØMANN: Markus beskriver båtlivet som å være på campingtur hver dag

Nå flytter Markus(24) tilbake i båt

Friluftslivstudenten har bodd i seilbåt på sentrumshavna gjennom store deler av studietiden sin. Nå flytter han tilbake.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: Det startet som et økonomisk prosjekt. Markus Nordberg Håkerud (24) og medstudenten Peder kjøpte en seilbåt for å bruke som studenthybel under friluftslivstudiet i Volda. Dermed kunne de heller betale ned sitt eget lån, framfor å betale husleie inn til noen andre. Og drømmen var flere penger på sparekonto.

– Det fungerte jo ikke helt etter planen, jeg lærte at når man har mer penger på konto så bruker man mer penger, sier Markus og ler.

De to studentene spleiset på båten, en 30 fots havseiler som kostet 150 000 kr. Navnet på skuta er Beverly, og studentene har tatt henne med på flere turer i området. Markus forteller at de for det meste har hatt båten stasjonert på senturmshavna, men de har også hatt overnattingsturer til Yksnøya og Geiranger.

Båtlivet byr på noen utfordringer

Ifølge Markus er ikke det å bo i båt så veldig annerledes enn å bo på hybel eller i leilighet. Men noen ting har allikevel bydd på utfordringer.

– Den største utfordringen vi møtte var når strømmen gikk midt på natta, midt i den dypeste vinteren. Det ble veldig kaldt. På vinterstid gikk det heller ikke an å fylle vann på kaia, siden de stengte rørene.

For en lang mann kan det også bli trange sengeplasser til sjøs.

– Det er jo trangt, jeg er to meter høy, og sengeplassen er rundt 1.9 meter. Jeg måtte finne noen løsninger på det, men jeg har allikevel aldri sovet så godt som jeg gjorde i båten.

Derfor gleder han seg nå til å flytte tilbake om en liten uke, etter å ha leid rom i kollektiv det siste året. Det å sovne til bølgene er et høydepunkt for Markus, som forteller at nettene med store bølger er de beste.

Så båtlivet byr på et par ekstra utfordringer man må forholde seg til, men allikevel synes Markus det er mange flere positive enn negative sider med å bo på denne måten.

Alternativ studenthybel

I Volda finnes det studenter som bor både i båt og i bil. Til tross for at Volda i følge en undersøkelse gjengitt i VG har de aller billigste studentboligene i landet, er det altså flere som ønsker å bo alternativt.

– Det føles ut som å være på campingtur hver dag.

Markus vil anbefale båtlivet videre til andre eventyrlystne studenter. Hans beste råd er å vite hva man går til, og være klar over at man ikke kan forvente den samme komforten som i en leilighet. Hvis han hadde hatt valget igjen, er det eneste han ville gjort annerledes, å kjøpe en mye større båt.