Nærnetts store (og kvalmende) julebrustest: – Vi har en forræder blant oss!

Lurer du på hvilken julebrus du bør bruke dine hardt opparbeidede penger på? Frykt ikke! Vi har trålet julebrusmarkedet for deg, slik at du slipper.

Publisert

VOLDA: Vi nærmer oss slutten av oktober, og du vet vel hva det betyr? Halloween! Neida, det er såklart tiden av året hvor julebrusen gjør sitt inntog i matbutikker langs det langstrakte land.

Julebrus er et tema det debatteres hett om rundt disse tider hvert eneste år. Hvilken julebrus man selv liker har ofte med lokal tilhørighet å gjøre. En fra Bergen vil si at Hansa har den beste julebrusen. Østlendinger sverger til Hamar/Lillehammer eller Grans. Det eneste som sunnmøringer og romsdalinger kan enes om er at Rudolf og Nissens fra Oskar Sylte er den ultimate julebrusen.

Men en seriøs og høytidelig test kan ikke ta hensyn til lokal tilhørighet. Så hvordan eliminere nevnte element? En blindtest, såklart! Vi lot kameragutta Thomas og Mads helle det røde og brune gullet i kopper uten merking, slik at vi kunne gjøre en upartisk vurdering av godsakene.

Happy Halloween!

Slik gikk testen:

Hamar/Lillehammer: Terningkast 6

Denne kjenner man igjen med en gang! Perfekt balanse av syrlighet og sødme, og man unngår heldigvis den umiddelbare kvalmen som kom med de fleste andre variantene i testen.

Fargen er av den gode sorten, og denne julebrusen lukter det den skal, nemlig jul. Det blir nok Mjøs-champagne på begge undertegnede fra første advent!

Grans: Terningkast 5

God, gammel klassiker dette, og det kjenner man med en gang. Man blir truffet av en vegg av søtlig bringebærduft, uten at duften beveger seg inn i det ubekvemme hjørnet. Kanskje testens sterkeste rødfarge.

Smaken er av det friske slaget. Det meldes fra den ene kanten om noe hint av eik, og det er muligens ikke så snodig når det er tradisjonsrik leskedrikk fra Sandefjord på bordet.

Solo Super lett: Terningkast 5

Denne varianten er ny for året, og gutta fra Solo har fått med seg influenser og forfatter Linnea Myhre på laget. Det skal sies at produkter som frontes av personer med yrke influenser ikke alltid er av beste kvalitet, men det gjelder ikke her.

Dette er dagens friskeste julebrus, med en nydelig bringebærsmak. Også en sterk rødfarge her, dog en smule syntetisk. Likevel er det lite å utsette på testens nykommer.

Det meldes om at denne minner om Fun Light, hvis de mest skeptiske julebrusentustiastene skulle trenge en smaksreferanse å klamre seg til.

Hamar/Lillehammer lett: Terningkast 4

Denne når ikke helt opp til storebroren sin med sukker, men er like fullt et godt alternativ hvis du er av typen som ikke ønsker et sukkerkick.

Hint av kardemomme og grapefrukt, men det må sies at man kjenner at dette er en lett-versjon av noe mye bedre. Likevel, inte så dum som de sier på andre siden av Svinesund.

Rudolf og Nissens: Terningkast 3

En lokal favoritt her i fergefylket, men faller litt gjennom når man sammenligner med favorittene som havner over dem. Hint av nellik, men ikke nok ingefær til å glede eksperten.

Denne julebrusen fungerer til sitt formål, men ikke så mye mer enn det. Julenissens slede stoppet halvveis i julenatta, og denne ender derfor opp midt på juletreet.

E.C. Dahls lett: Terningkast 3

Denne lettvarianten havner faktisk over sin sukkerholdige storebror. Fargen er noe ferskenaktig, uten at smaken samsvarer med utseendet.

Lukter litt Fun Light Fruktfest, men smaken minnet dog mer om en fruktbegravelse. Pluss for å ikke være kvalmende.

E.C. Dahls: Terningkast 2

Smaker Champ, lukter Champ. Umiddelbar reaksjon fra eksperten om at trøndernes forsøk på julebrus minner mest om Grans sin billigversjon av champagnebrus.

Hint av Pokemòn-tannkrem og Nille-tyggis i smaken. Like populær hos anmelderne som Rosenborg-spiller Ole Sæter er i trønderhovedstaden om dagen.

Ringnes: Terningkast 2

Denne faller også gjennom i denne svært høytidelige testen. Totalt fravær av lukt, og smaken kan best beskrives som sukkerlake med fargekulør.

Første julebrusen som opplever fratrekk på bakgrunn av konsistens. Det er et slibrig lag som ligger over leskedrikken, og det blir med videre inn i nebbet til anmelderne. Ikke bra.

Hansa: Terningkast 2

Testens kanskje mest kvalmende variant. Smaker egentlig bare sukrin, med et nanohint av bringebær langt vekk i horisonten.

Denne julebrusen var faktisk den første som ble introdusert på det norske markedet i 1970. Kanskje de burde produsere et nytt parti, istedenfor å fortsatt selge unna restvarene fra drøyt 50 år siden.

Grans lett: Terningkast 1

Vi har en forræder blant oss! Dette ser ut som julebrus, men den hverken lukter eller smaker ingenting. Kun en dvask og rød etterligning.

Aldri sett et like klink terningkast 1 siden "Hjelp Vi Er Russ" kom i det herrens år 2011.