En dag med redningsskøyta Idar Ulstein

Båtsesongen nærmer seg og Nærsynets journalister fikk være med redningsskøyta Idar Ulstein en dag på jobben.

Publisert Sist oppdatert

Alltid klar 

Ved en kai i Fosnavåg ligger selve symbolet på menneskets evne til å trosse vær og vind for å berge de som er fanget i det uforsonlige havet, redningsskøyta Idar Ulstein. På sine ni år i operativ tjeneste har skøyta assistert over 1000 fartøy. Et arbeid som dette krever et maskineri og et mannskap som alltid er parat. 

— Vi holder båten klar for aksjon hele tiden. Vi er i et beredskapsyrke, som betyr at om vi har nedetid er vi ikke lenger en ressurs, sier overstyrmann Thorbjørn Hansen. 

RS Idar Ulstein

Givende arbeid 

På fartøyet arbeider også kaptein Tom Kausanrød og maskinist Trygve Johansen. Sammen hiver de seg ut i de sunnmørske bølgenes uforutsigbare dans, for å bringe lys i nødens mørke. Kaptein Tom har vært redningsmann i snart tjue år. Nå ser han tilbake på en givende tid i yrket. 

— Det beste med jobben er å kunne bidra til at folk får se sine kjære igjen. Det er alltid hyggelig når folk sier at de er fornøyd og at de håper de aldri ser oss igjen. Da har vi gjort noe bra. 

Redningsmennene er samstemte om at mange nødstilfeller enkelt kunne vært unngått. 

— Om man passer på at man er godt forberedt før man drar ut på sjøen, kan man unngå å havne i vanskelige situasjoner. Det er viktig å kunne navigere på sjøen og vite hvordan man leser oppmerking. Også bør man ha med seg tilstrekkelig med sikkerhetsutstyr, og være påpasselig med alkoholinntaket når man er i båt. 

Vi fikk også være med på en "mann over bord"-øvelse direkte på Nærsynets sending. Se liven her:

Powered by Labrador CMS