GLEDELIG MØTE: Madelene Almestad (14) og Pia Tofteland (15) fikk møte Marit Bjørgen i Ørstahallen onsdag kveld.

Ønsker mer åpenhet: – Vi må slutte å være så gammeldagse

Idrettslag på Søre Sunnmøre møtte onsdag opp i Ørstahallen for å høre på Marit Bjørgen og Guro Strøm Solli. Temaer som kvinnehelse i idretten vekket stor interesse blant publikum. 

Publisert Sist oppdatert

ØRSTA: – Veldig bra arrangement! Jeg håper det i framtiden blir enda mer fokus på kvinnehelse og hvordan kvinner fungerer i toppidrett. Vi må for eksempel slutte å være så gammeldagse som før. 

Det sa Madelene Almestad (14) og Pia Tofteland (15) rett etter foredraget med Marit Bjørgen og Guro Strøm Solli. Begge er medlem av Ørsta Idrettslag. 

FULLT: - Det har aldri vært så mange på disse treningene som i dag, fortalte arrangementansvarlig.

– Det har vært for lite fokus på hvor vanskelig det kan være for jenter i idretten. Både med tanke på menstruasjon og vekst. Kanskje slike foredrag øker bevisstheten rundt temaet. 

De tror et slikt arrangement er like viktig uansett hvor man befinner seg i landet.

– Et opplegg som dette er veldig viktig!

Informativt foredrag 

Marit Bjørgen og Guro Strøm Solli kom til Ørsta onsdag kveld for å dele sin kunnskap. I tillegg skulle de gi et innblikk i forskningen om alt fra utholdenhet- og styrketrening til tilpasninger til menstruasjonssyklus og prevansjon. 

Marit Bjørgen selv forteller at hun setter stor pris på å formidle sitt budskap til alle idrettslagene i området: 

VIKTIG TEMAER: Mer fokus på kvinnehelse i idretten er ønskelig for mange.

– Veldig stas! Jeg og Guro får jo reise rundt å formidle temaer jeg ser på som svært viktige. Å komme til en slik plass er rett og slett veldig gøy. 

Bjørgen forteller videre at noen av temaene de tar opp er såpass viktige at alle bør få et innblikk. Da hun var toppidrettsutøver var det nemlig ikke mye fokus på for eksempel menstrasjon og kvinnekroppen: 

– Gjennom min karriere, var det lite fokus på det og man brukte hormonell prevensjon. Det man kanskje fokuserer mer på nå er å tilrettelegge treningen opp mot syklusen sin, og der igjen er det jo veldig individuelt. 

– Det viktigste tror jeg er at den enkelte loggfører hvilke følelser man har rundt hver syklus og tilrettelegger treningen inn mot det. I min karriere ble det ikke fokusert på det individuelle. Vi hadde menstruasjon og det var det. Det var ikke noe tema rundt det, heller ikke noe diskusjon med trenere heller, forteller Bjørgen. 

BJØRGEN I FOKUS: Marit Bjørgen og Guro Strøm Solli gjestet Ørstahallen onsdag.

Skrev doktorgrad om Bjørgen

Guro Strøm Solli skrev doktorgrad om treningen til Marit Bjørgen. Hun forteller at arrangementet og foredraget er viktig for å sette søkelys på nettopp kvinnen i toppidretten.

– Hvis det er noe forskningen har vist, så er det at det trengs mer kunnskap om dette temaet i idrettsmiljøet. Det er potensiale for mer og bedre kommunikasjon om dette mellom trenere og utøvere, forklarer Solli. 

Ifølge Solli er foredrag som dette fine arenaer for å formidle dette buskapet. 

STORT GLIS: Line Lauvsnes Oddekalv var strålende fornøyd etter foredraget var ferdig. Her står hun klar en real treningsøkt.

– Viktig tema

Arrangementansvarlig, Line Lauvsnes Oddekalv, forteller at hele arrangementet er et samarbeid mellom Marit Bjørgen og Sparebank 1. På grunn av at flesteparten av idrettslagene på Søre Sunnmøre blir sponset av sparebanken ville de gi dette i gave. Hun påpeker at hun samtidig er stolt over at denne muligheten dukket opp: 

– Det er helt fantastisk at vi har fått denne muligheten. Dette er et viktig tema som bare flere og flere blir opptatte av. Da tenkte vi at det var en fin anledning til å få lov til å gi klubbene noe ekstra nyttig i form av dette foredraget. 

Etter at Marit Bjørgen og Guro Strøm Solli var ferdige med sitt foredrag, skulle både de og publikum samle seg i gymsalen. Der skulle de ha en felles treningsøkt basert på Bjørgens sedvanlige økter.

– Jeg tror det er veldig viktig å finne ut hva som funker for deg og hva som gir deg idrettsglede. Man skal ikke spisse og toppe lagene i ung alder. Det skal være gøy. Det tror jeg både foredraget og denne treningsøkten bidrar positivt til, avslutter Oddekalv.

Hvis du vil vite mer om Marits metode, se videoen under fra Nærsynet:

Powered by Labrador CMS