FRIVILLIG, MEN FÅR ALDRI FRI: Frida Gilberg Ous bruker mye tid på X2 Recycle, selv om hun har en bacheloroppgave som skriker etter hennes oppmerksomhet.

Når det unike er normalen

Vafler, t-skjorter farget av løk og hjemme-heklede flaskeholdere er bare noe av det du kan kjøpe på X2 Recycle. I år er det fjerde året de selger brukt merch.

Publisert

VOLDA: X2 Recycle-gjengen sitter på terassen i solsteken og gjør siste innspurt før festivalen starter. Logoen skal sys på klærne og prisene skal bestemmes. Det ligger klær strødd overalt, på gulvet og på stativ.

– Det er mest X2 sitt rot, sier Lillian Aunevik.

Hun er ansvarlig for X2 Recycle og har invitert gjengen til å gjøre siste finpuss på klærne. De har godt over hundre plagg. To tredjedeler er donert og en tredjedel er kjøpt på bruktbutikker rundt om i landet.

De beskriver stilen X2 Recycle går for som «Volda bomse-stilen». Selv om de har flere spesifikke tanker om hvordan stilen er, påpeker de at ingenting er skrevet i stein.

- «Volda bomse-stilen» er åpen for personlig tolkning, sier Aunevik.

X2 Recycle`s guide til «Volda bomse-stilen»

  • Baggy klær
  • Strikka/hekla lue
  • Snekkerbukser
  • Mye farger
  • På grensen til uteligger
  • Sneakers
  • Folkehøyskole-mentalitet
  • Pannelugg
  • Ikke gre håret

– Jeg hadde på meg det jeg har på nå i Ålesund for en stund siden. Da jeg gikk rundt i gatene følte jeg meg litt som en uteligger, sier Pia Ranum.

De andre kjenner seg igjen i følelsen og forteller at de tror mange føler seg mer fri når de kommer til Volda. De liker at man ikke trenger å passe inn, men anerkjenner at det å ikke passe inn, kanskje er det som passer inn.

LØK-SKJORTE: Denne t-skjorten kan du kjøpe på festivalen. Tori Klingsheim Foldøy har farget den ved hjelp av løkskall hun samlet i kollektivet. FOTO: Håvard Steffensen
STRØKNE KLÆR: Aunevik tok med seg gjengen ut i vårsola. FOTO: Håvard Steffensen
FIN UTSIKT, FINERE SKJORTER: Det mener i hvertfall X2 Recycle-gjengen. FOTO: Håvard Steffensen
Noen bruker bruker symaskin...
...mens andre bruker hendene.

Unike plagg

Dette blir Auneviks andre år som ansvarlig for X2 Recycle og hennes første uten pandemi. Det er også første gang X2 kun selger brukte klær etter pandemien.

– Så vidt jeg vet, er vi den eneste festivalen i Norge som kun selger gjenbruks-merch, sier hun.

– Det er kult om vi kan skape bevissthet rundt gjenbruk og miljø. Det er også kult at vi har så mye unikt. Mye av det vi har føler jeg at man ikke finner noen andre steder, skyter Frida Gilberg Ous inn.

Plaggene kan kjøpes i festivalområdet, men de planlegger også å ha en bod på Xskate.

Powered by Labrador CMS