Naturopplevelser kan gi deg meningen med livet

Mange kjenner på en naturlig dragning mot naturen. Det er et sted for å finne både sjelero og adrenalin-kick. For noen kan det også by på en awe-opplevelse, eller to.

Publisert

– Undringsdimensjonen i naturen åpner opp for roligere tempo og en mer bevisst tilstedeværelse, sier Knut-Willy Sæther, professor i religion og livssyn ved Høgskulen i Volda.

TURGLEDE: –Når jeg sitter inne så tenker jeg, nå må jeg ut, og da føles det så deilig når man gjør det, sier Anne Lise Gridseth

For mange oppleves det kanskje som lettere å finne ro og tilstedeværelse i naturen, enn i det stressende hverdagslivet.

– Jeg klarer ikke sitte inne en hel dag, så jeg må ut og jeg må bevege meg, ler turglade Anne Lise Gridseth.

Hun mener at de daglige turene ute i naturen er hennes kilde til godt humør og god helse. Gridseth er ikke alene om å finne glede i de gode tur- og naturopplevelsene.

Den spirituelle naturen

Knut-Willy Sæther tror det kan være flere årsaker til at friluftsliv er en økende trend. Likt for alle er at man søker noe der.

Han tror det kan være alt fra de gode opplevelsene, ro, hvile og avslapping, til det mer ekstreme adrenalinkicket, som trekker mennesket mot naturen.

– Og så tror jeg det er en tredje gruppering som finner naturen som et sted for litt dypere undring, refleksjon, kanskje koblet opp mot en allerede religiøs tro eller spiritualitet, sier han.

Tror du mennesker søker til naturen som en form for moderne religion?

SPIRITUALITET: Knut-Willy Sæther tror mange kan finne gjenklang for spiritualitet og tro, i naturen.

– Det er jo flere som forholder seg til og benytter seg av naturen på litt andre måter enn før.

Sæther peker på pilgrimsvandring som et eksempel. Det er en aktivitet som både har kulturelle, religiøse og historiske dimensjoner ved seg. Han forteller at det heller ikke bare er religiøse som går pilgrimsvandringer.

– Jeg tror det kan ligge noe i det at det også er en trendy greie, konkluderer Sæther.

Awe-opplevelser

Professoren har forsket på awe-opplevelser. Dette er, ifølge han selv, opplevelser i naturen som setter oss litt ut av spill. Kanskje til og med tar pusten fra oss. Det kan være vakre, eller mer sublime opplevelser. Altså noe som er fascinerende og som vi trekkes imot, samtidig som at det er litt skremmende.

LIVSENDRENDE: Noen kan kjenne på så sterke naturopplevelser at det endrer de som mennesket.

– For eksempel ekstremvær, eller Trollveggen i Romsdalen. Det er fascinerende, det kan være vakkert, men så er det også noe annet. Det vi på norsk gjerne beskriver som trolsk, forklarer Sæther.

Awe-opplevelser kan for mange være så sterke at det endrer deg som menneske i møte med dem. Disse opplevelsene kan erfares som noe større enn deg selv. Sæther forteller at det kan åpne opp for både spiritualitet og religiøs tro, men også en dypere forklaring i livet.

– Det åpner opp for noe mer, en dypere sammenheng. Hvem er jeg, og hva er mitt forhold til livet og naturen, sier han.

Gjennom forskning ser de at det gjerne er endringer og overganger i naturen som gir slike opplevelser, for eksempel mellom lys og mørke, eller fra skog til åpne fjellområder.

Sæther tror likevel at en åpen innstilling og fascinasjon for naturen kan være et godt grunnlag for å oppleve en følelse av awe på din neste tur.

Powered by Labrador CMS