DONASJONER: Røde Kors deler ut leker som folk har donert.
DONASJONER: Røde Kors deler ut leker som folk har donert.

–Nødt til å få opp kapasiteten

Møre og Romsdal har tatt imot flere hundre flyktninger. Mange får hjelp til å komme til Norge, men så stopper alt opp.

Publisert Sist oppdatert

MØRE OG ROMSDAL: Det har kommet hundrevis av flyktninger fra Ukraina de siste ukene. Mange går nå uten penger til å kjøpe egen mat, klær og hygieneprodukter. Årsaken er treghet i registrering av midlertidig personnummer hos politiet.

Registrering av flyktninger

  • DUF-nummer får man søker om asyl i Norge.
  • D-nummer mottar man når man får oppholdstillatelse. Dette trenger man for alle offentlige systemer. Blant annet for å opprette bankkonto eller motta helsehjelp.
  • Før man får D-nummer er man formelt sett turist.

For at flyktningene som kommer skal motta støtte til grunnleggende behov, må de først registrere seg som flyktning og motta et D-nummer. Dette tar altfor lang tid, ifølge Bård Flekke, fagleder ved flyktningkontoret i Ørsta.

– Hver dag blir 10 søknader behandlet i Møre og Romsdal. Det er ingenting. Det er allerede sikkert 300-400 som venter. Dette er enkel matematikk, vi er nødt til å få opp kapasiteten, sier han.

Politiet i Møre og Romsdal ønsker ikke å kommentere på hvordan de arbeider med registreringen, eller hvorfor det går så sakte.

– Staten takler ikke en så stor flyktningkrise. Statlige etater kollapser, og ventetiden er veldig lang for alle som kommer nå, sier Flekke.

Flyktninghjelpen i Møre og Romsdal diskuterer nå om de nå skal opprette et system utenfor systemet, for å øke kapasiteten på hjelpen. De vil prøve å registrere manuelt med bruk av navn slik at de kan gi ut betalingskort, og håper at staten gir dem tilskudd i ettertid.

Powered by Labrador CMS