STOLT: Torill Nydal viser frem skulpturene sine.

Gleden av å skape

Torill Nydal støper og maler skulpturer i egen garasje. Pandemien ga henne muligheten til å dele denne gleden med andre.

Publisert

ØRSTA: I en garasje i Follestaddalen er det fullt av skulpturer som Torill Nydal har laget. Katter, pingviner, nisser og høner er bare noen av skulpturene du kan møte i Betonggarasjen.

BELIGGENHET: I følge Nydal ligger Betonggarasjen i verdens fineste dal.

– Når jeg ser noe tenker jeg ikke dette ville jeg kjøpe, jeg tenker dette vil jeg lage, ler Nydal.

Lidenskapen for å lage skulpturer har Nydal hatt i mange år. Hun startet med å støpe enkle ting uten former, men interessen utviklet seg fort fra å støpe lysestaker i brusflasker, til å lage store dyr av betong.

Ingen kjøpeplikt

Da koronapandemien intraff fikk Nydal mer tid. Hun bestemte seg for å selge noen av skulpturene. Hun ryddet ut av garasjen, og åpnet for at folk kunne komme innom for å kikke eller kjøpe.

– Det er ingen kjøpeplikt, det er bare å komme og kikke, og du kan komme innom så ofte du vil, forteller hun.

Etter hvert begynte hun også å male skulpturene, og resultatet ble en garasje full av fargerike dyr i alle størrelser. Nydal hadde aldri malt før, men det stoppet henne ikke.

FLERE SKULPTURER: Torill Nydal lager skulpturer av flere forskjellige dyr. Foto: Miriam Breck Moen
Foto: Helene Ohma Kvingedal
Foto: Miriam Breck Moen
Foto: Miriam Breck Moen

– Jeg er veldig nysgjerrig av meg, og jeg liker å lage nye ting. Hvis jeg ikke har gjort noe før, tenker jeg at det må jeg prøve.

– Jeg stoler på folk

Betonggarasjen baserer seg på tillit, og Nydal stoler på at ingen stjeler med seg skulpturene. Garasjen holder åpent døgnet rundt, og hvem som helst har muligheten til å komme innom for å ta en titt eller kjøpe en skulptur.

– Jeg stoler på folk. Også tenker jeg at hvis noen har lyst til å stjele, så er det egentlig mer synd på dem enn på meg, legger Nydal til.

Hun har likevel vært uheldig og har ganske nylig blitt frastjålet tre store pingviner.

PINGVINER: Nydal har heldigvis flere pingviner i garasjen.

– Jeg har aldri opplevd noe før nå. Plutselig en dag var de vekk, forteller hun.

Det blir brukt mye tid på støping og maling i Follestaddalen, men dette er likevel bare en hobby for Nydal. Hun balanserer denne hobbyen med full jobb, og en rekke andre interesser.

Nydal er tydelig på at hun kun lager skulpturer hun selv har lyst til å lage. Motivasjonen er ikke pengene, men gleden av å skape noe helt nytt.

Powered by Labrador CMS