Brannsjef Thomas Winther Leira fremfor den nye stigebilen.

Først ut med stigebil på Søre Sunnmøre

Ørsta brann og redning er den første brannstasjonen innen syvstjernen som har brannbil med brannstige tilgjengelig.

Publisert Sist oppdatert

Stigebilen er den eneste av sitt slag på hele Søre Sunnmøre, og er av stor nødvendighet i følge brannsjef Thomas Winther Leira. Han mener det kan tilføre sikkerhet til mannskapet deres, som allerede har rukket å bruke bilen på utrykning.

– Det er såpass mange høye bygg rundt omkring at vi burde ha en slik bil for å komme til. Samtidig er det et viktig HMS-tiltak for oppdrag hvor brann er innvolvert. Alternative er å sette opp en stige, noe som er mye mer utrygt, sier Winther Leira.

Ved bruk av stige må brannkonstablene selv stå inntil det brennende bygget. Med den nye brannstigen kan de stå i luften, med tryggere avstand og underlag. Om det skulle skje en ulykke hvor tak eller byggninger faller sammen, vil brannkonstablene være i tryggere hender.

Her er stigen 16 meter over bakken. Den kan gå hele 30 meter opp.

Nye høyder

– Slik som jeg har forstått det, er dette den eneste bilen med brannstige mellom Ålesund og Florø, forteller brannsjefen.

Brannstigen kan gå opp til 30 meter over bakken, i motsettning til de vanlige stigene som blir brukt, som bare er 12 meter.

I tillegg kan stigen føres nedover. Dette gjør det lettere å utføre oppdrag ved vann eller ned grøfter.

– Det gjør jobben mye lettere enn om vi må jobbe oss nedover med tau. Det blir fremdeles løsningen om det er forhold som gjør at vi ikke kan bruke stigen, sier Winther Leira.

Se Nærsynet gå direkte fra brannstigen:

Powered by Labrador CMS