MANNSDOMINERENDE: Den unge treneren tror mange tenker på trenerrollen som en oppgave for mennene

Ingrid-Beate utfordrer gutta

Ingrid-Beate Smådal Hide (22) har svært få kvinnelige kollegaer. Nå satser hun for fullt på trener-yrket.

Publisert Sist oppdatert

ULSTEIN: Solen står lavt på himmelen denne ettermiddagen i mars. På Høddevoll høres lyden av jenter som løper, sparker og roper ivrig.

Startet som 12-åring

MYE Å GJØRE: Ingrid-Beate har travle dager som trener for flere ulike lag

Vi er med Ingrid-Beate på trening for Hødd jenter 16. Sin første trenerjobb hadde hun allerede som 12-åring, da hun ble trener for et lag fra Bergsøy. Etter det har det blitt en rekke kurs og flere jobber. I fjor ble hun ansatt som assistent-trener for herrelaget til Bergsøy IL.

– Da jeg begynnte var jeg den eneste dametreneren som jeg visste om som satset. Jeg var alltid den eneste damen på alle kursene, forteller Småland Hide.

Få kvinnelige forbilder

Av totalt 1227 fotballtrenere på Sunnmøre, er kun 159 av dem kvinner.

Eli-Karin Sjåstad Åsebø er høgskulelektor i kroppsøvning og idrettspedagogikk. Hun tror mangel på kvinnelige forbilder og forventninger til kjønnene er to faktorer som påvirker den lave andelen av kvinner i fotballen.

– Det kan være tøft å være kvinnelig fotballtrener i et så mannsdominert miljø, sier Åsebø. Hun tror dette kan føre tilB at kvinner fort undervurderer seg selv.

Tilbake på fotballbanen er den engasjerte 22-åringen travelt opptatt med å instruere laget sitt. Til unge jenter som drømmer om en karriere som fotballtrener, har hun en klar oppfordring;

– Hopp i det. Bare ta utfodringen, smiler hun.

Powered by Labrador CMS