STOLT OVER INNKJØP: Oddvar Strand og Fredrik Bjørneset i England og henter nytt redningsfly.
STOLT OVER INNKJØP: Oddvar Strand og Fredrik Bjørneset i England og henter nytt redningsfly.

Nytt fly skal bedre beredskapen på Søre Sunnmøre

Volda/Ørsta flyklubb har nettopp vært i England og kjøpt nytt fly. Det skal brukes til søk og redning. – Det nye flyet vil bidra til et løft for samfunnssikkerheten, forteller fly-entusiast Helge Kvam Karbø.

Publisert Sist oppdatert

ØRSTA: Om kort tid skal redningsfartøyet, som venter på godkjenning i Bergen, flys opp til Hovdebygda. Tanken er at flyet skal styrke stallen til Volda/Ørsta flyklubb.

– Dette er et kjempeløft for stallen vår. Flyet er både større og raskere enn de andre flyene vi har. Flyet er også bygget slik at du får mer oversikt. Dette er en kjempefordel når du er ute på søk- og redningsoppdrag, og det gjør at vi kan dekke større områder raskere. Det forteller Karbø.

PREFLIGHT: Helge Kvam Karbø gjør seg klar for en flytur.
PREFLIGHT: Helge Kvam Karbø gjør seg klar for en flytur.

Eneste redningsklubb i Sunnmøre

Mellom Bergen og Trondheim er Volda/Ørsta flyklubb den eneste flyklubben som tilbyr søk og rednings-assistanse.

Selv om flyet hovedsakelig er kjøpt inn til dette formålet, forteller Karbø at fartøyet også har flere andre bruksområder. Han legger heller ikke skjul på hva denne opprustningen betyr for Søre Sunnmøre.

– Flyet er et kjempeløft for samfunnet generelt. I tillegg til å bruke i søk- og redningsoppdrag, kan vi også bruke det til opplæring og vanlig flyging. Dersom man vil oppleve verden fra fugleperspektiv, kan man være med på rundkjøring, sier Karbø.

HVITT OG BLÅTT: Det nye flyet i all sin stolthet
HVITT OG BLÅTT: Det nye flyet i all sin stolthet

Kostet to millioner kroner.

For å få råd til flyet har det vært behov for et skikkelig spleiselag. Klubben har fått hjelp fra både kommuner og bank, men mesteparten av pengene har de skaffet selv.

– Vi hadde ikke klart dette uten Sparebank 1, Søre Sunnmøre. De har støttet oss med 300 000 kroner. Det er et kjempeløft for klubben. I tillegg har egne medlemmer spyttet inn 1,1 millioner kroner, forteller Karbø.

Kommunene som har vært med på prosjektet er:

  1. Ørsta 50 000,-
  2. Volda 50 000,-
  3. Ulstein 50 000,-

– Vi avventer neste formannskapsmøte i Hareid og Herøy kommune og håper at positivt svar fra Volda/Ørsta/Ulstein gir positive ringvirkninger. Det forteller nestleder i klubben, Fredrik Bjørneset.

Flyet forventes å ses i aksjon allerede i april.

OVER SKYENE: Slik ser det ut når du flyr.
OVER SKYENE: Slik ser det ut når du flyr.