HYLLER: De forskjellige seksjonene er godt organisert på bruktbutikken

Ønsker å gi overskuddet tilbake

Nå kan dine gamle jeans bidra til nytt biljardbord på ungdomsklubben i Ulsteinvik. Eierne av butikken "Worn" har begynt å selge andres klær videre der overskuddet skal gå til lokalsamfunnet.

Publisert

– Helt siden vi åpnet i mars i fjor har lokalsamfunnet hjulpet og støttet oss ved å blant annet la oss bruke disse lokalene. Nå har vi lyst til å gi til mennesker som støtter andre mennesker, forteller Amber Leader-Muren.

Hun er gründeren bak, og sammen med mannen sin driver hun den unike butikken midt i Ulsteinvik sentrum. 

Konseptet går ut på at kunder kan leie hyller for å enkelt selge sine egne klær videre.

Etter økt etterspørsel har de nå også åpnet for at kunder kan gi klær som butikken kan selge videre. 

MANGLET: Amber ønsket et sted hun kunne finne bruktklær til mannen og barna

– Vi har ikke rukket å få så mange donasjoner, men det er viktig for oss å gi overskuddet til noe som har en positiv innvirkning på samfunnet, forteller Amber. 

Ekteparet har planer om å gi penger til skole, ungdomsklubber og diverse organisasjoner.

Nye regler og mindre svinn

Initiativet om donasjoner kom etter at EU presenterte nye retningslinjer for kasting av tekstiler. Nå skal det bli forbudt for de største selskapene å kaste ubrukte sko og klær.

Hensikten med de nye reglene er å redusere mengden avfall og få til en bedre ressursutnyttelse, såkalt økodesign.

Amber oppfordrer alle til å donere eller selge klærne sine på nytt.

– Hvis plagget ikke blir brukt som det er, kan noen andre ha mulighet til å gjøre det om til et nytt plagg. Det er definitivt noe man bør ta i betraktning før man kaster noe

Hun ser en økende trend i butikken der folk kjøper klær kun fordi de vil ha stoffet.

– Jeg merker veldig forskjell på hvilke stoffer som selger best. Folk ser på etiketten og foretrekker klær av god kvalitet, i motsetning til polyester som har en tendens til å ha kort levetid, forklarer hun.

LIVLIG: Butikken er proppet med alle slags farger

Inspirasjon fra hjemlandet

Amber, som opprinnelig kommer fra Leeds i England, bringer med seg inspirasjon fra de mange bruktkonseptene der. Hun startet hovedsakelig butikken fordi hu følte at Ulsteinvik hadde et behov for det.

–I England har vi en rekke bruktkonsepter, inkludert bagasjeromsalg og spesialiserte bruktbutikker. Vi har også egne butikker som kun selger stoffer slik at folk kan lage sine egne klær, sier hun. 

Selv om Amber føler at forbruket av kasting av klær ikke er like utbredt i Norge som i andre deler av verden, mener hun likevel at det er viktig å oppmuntre til gjenbruk og resirkulering.

Hun håper "Worn" fortsetter å bidra positivt til miljøkampen og at donasjonene gir dem muligheter til å gjøre en forskjell for lokalsamfunnet også.

Powered by Labrador CMS