PÅ BILDE: De fem Øvrelid-søsknene og rettshjelper Gro Branddal.

Historisk avgjørelse i Høyesterett

De tre eldste Øvrelid-søsknene får en ny mulighet til å få erstatning fra Ulstein og Hareid kommuner etter oppsiktsvekkende avgjørelse i Høyesterett.

Publisert Sist oppdatert

Høyesterett har opphevet dommen fra Frostating lagmansrett for de tre eldste søsknene i den såkalte Øvrelid-saken. Det opplyser søknene sin advokat Mette Yvonne Larsen til Vikebladet Vestposten som først omtalte saken.

De fem søskene hadde saksøkt Hareid og Ulstein kommuner for omsorgssvikt, men bare de to yngste fikk erstatning i lagmansretten. Nå har Høyesterett opphevet dommen fra lagmansretten.  

Hva er Øvrelid-saken?

  • Saken handler om fem søsken som har blitt offer for omsorgssvikt av sin far på 60-, 70, og 80-tallet i Ulstein og Hareid kommuner.
  • I 2018 saksøker Øvrelid-søskena, ved advokat Mette Yvonne Larsen, kommunene for erstatning. 
  • Fra 2018 og frem til 2022 blir saken behandlet i flere rettsinstanser. 
  • I mars 2023 kommer dommen i Frostating lagmannsrett, der de to yngste søskena vinner frem og får erstatning. De tre eldste får ingenting.

– Vi er selvfølgelig svæt glade for at Høyesterett synes dommen var for dårlig. Det er historisk at de har opphevet en dom i en sivil sak, forteller Larsen til Nernett.

I mars ble kommunene dømt til å betale erstatning til de to yngste søsknene på omlag fire millioner kroner.

– Har misforstått erstatningsretten

– Høyesterett viser til at lagmannsretten synes å ha misforstått erstatningsretten og at domsgrunnene er mangelfulle, sier Larsen til Sunnmørsposten. 

Nå ser det ut til at Høyesterett har lagt klare føringer for en ny sak. Den skal behandles på nytt i Frostating lagmannsrett i Ålesund i løpet av de nærmeste månedene.

– Vi får en helt ny sjanse til å prøve saken for retten. De tre eldste søknene skal på samme måte som de to yngste, få vurdert sitt erstatningskrav påny, avslutter hun.

Ikke oppsiktsvekkende

Både søskena og kommunene, har påpekt for Høyesterett at lagmannsrettens dom hadde vesentlige feil i begrunnelsen. Ankeutvalget var enig i dette, og derfor mener Terje Marthinsen, advokat for Ulstein kommune, at nyheten ikke er oppsiktsvekkende.

– Hva føler dere om avgjørelsen?

– Dette har man ikke noen spesielle følelser til. Det er bare sånn det er, og kommunen må ta til etterretning at lagmannsretten må behandle saken på nytt, sier Marthinsen til Nernett.

IKKE OVERASKET: Terje Marthinsen, advokat for Ulstein kommune.

Ulstein kommune hadde håpt at utbetalingen i tråd med dommen i mars, var nok til å avslutte saken. 

– I mars var søskena tydelig på at de var slitne, og håpte at lagmannsrettens dom skulle sette et punktum på saken. Begge kommunene var uenige i dommen, men valgTe å ta menneskelige hensyn og utbetale erstatning i tråd med dommen, forteller han.

Det ble altså ikke punktum på saken. Marthinsen antar fra tidligre erfaring, at en behandling vil skje før sommeren 2024.

 

Powered by Labrador CMS