');

Pensjonisten som returnerte: – Viktig å utgjøre en forskjell for lokalsamfunnet

Da Herøy kommune ikke fant riktig kandidat til stillingen som kommuneoverlege, så de seg nødt til å hente inn den pensjonerte legen Bjørn Martin Aasen.

Publisert Sist oppdatert

HERØY: – For det første så har kommunen et behov for den kompetansen jeg har. Og de har ikke fått tak i den andre steder. Når de spurte meg og jeg har kunnskapen, kapasitet og lyst, så syns jeg det var fint å få kunne gjøre denne jobben igjen.

Aasen forteller at en kommuneoverlege har en mer rådgivende rolle enn en vanlig allmennlege, som har pasientkontakt.

– Det handler om å gi råd og veiledning til en befolkning, om hvordan man for eksempel skal forholde seg ved smittsomme sykdommer. Vi gir også råd til kommunen, om hvordan man skal organisere sin medisinske beredskap, legevakt også videre.

I en alder av 78 år, vil nok de fleste tenke at det er godt å få kunne nyte pensjonist-tilværelsen og å få bruke tiden til det man selv vil. Men slik er det ikke for Aasen. For han er det et stort privilegium å fortsatt få kunne bruke sin kunnskap og sitt engasjement.

– Eksempelvis nå under pandemien, ble det ekstra viktig med veiledning og råd om hvordan man skulle forholde seg.

Engasjement

Men hvor kommer egentlig dette engasjementet for lokalsamfunnet fra? Hans opprinnelige plan, var nemlig aldri å ende opp her. Planen var nemlig å bli røntgenolog, men da han gjennomførte turnustjenesten, var det et spesielt møte som skulle føre til at livet tok en ganske brå vending.

– Da traff jeg nestor innen allmennmedisin Svein Tjåland. Han ble for meg en stor inspirasjon til å engasjere meg i utviklingen av legetjenesten og helsetjenesten i kommunene. Valget jeg tok den gang, har jeg aldri angret på.

Fritiden

Selv om Aasen fremdeles jobber 50 prosent, mener han at han fortsatt har tid til andre ting enn bare jobb. Han forteller at det er to store ting i livet utenom jobb som gir han energi og pågangsmot til å fortsatt stå på.

– Den ene er båtlivet, hvor jeg får muligheten til å lukke ute resten av verden, og bare kose meg. Den andre som kanskje er nesten enda større for meg og kona, er å få vandre i fjellet. Gjerne sammen med gode venner.

Aasen forteller at det faktisk ikke er mer enn 14 dager siden han og kona kom tilbake fra en fjelltur i Dolomittene i Italia. Men også barnebarn og familie får Aasen fortsatt tid til. Han nevner blant annet et puslespill han er godt i gang med sammen med kona og et av barnebarna.

– Det å kunne gjøre noe annet og her sammen med et barnebarn kan også være veldig viktig. Så synes vi jo det er veldig gøy selv også da.

BÅTLIVET: På havet får Bjørn Martin Aasen koblet helt av.
BÅTLIVET: På havet får Bjørn Martin Aasen koblet helt av.

Oppfordring

Aasen syns både som lege og privatperson at det er viktig og holde seg i gang selv om man er godt over pensjonsalder, og han har en klar oppfordring til andre eldre som føler de har noe å bidra med.

Har man helse og engasjement til å bidra, er det bare berikende å få være med i arbeidslivet utover pensjonsalder, mener Aasen.