Hjellbakkane barnehage er en av barnehagene som deltar i aksjonen.
Hjellbakkane barnehage er en av barnehagene som deltar i aksjonen.

Private barnehager stengte i protest

14.00 onsdag stengte Hjellbakkane barnehage i Volda dørene. Det gjør de i protest mot regjeringens forslag om å kutte i overføringene til de private barnehagene.

Publisert Sist oppdatert

Det er Private Barnehagers Landsforbund(PBL) som har oppfordret sine medlemsbedrifter til å markere sin motstand mot kuttforslagene fra regjeringen.

På Søre Sunnmøre har PBL 21 private barnehager på medlemslisten. Ikke alle er med på aksjonen som har skapt stor debatt og engasjement.

–Jeg syntes at å stenge barnehagen eller å kutte ned på åpningstiden er et stort steg og et stort tiltak. Jeg syntes jo ikke det er helt greit, men vi gjør det fordi vi er en liten barnehage. Vi er medlem av PBL og styret har tatt denne avgjørelsen. Det sier styrer i Hjellbakkane barnehage, Frank Bergli.

Striden står om reduksjon i tilbudet

Da regjeringen forslo en reduksjon i tilskuddet til private barnehager satte det sinne i kok hos Private Barnehagers Landsforbund.

I følge PBL er snakk om å redusere pensjonspåslaget til private barnehager med tre prosent.

Pensjonspåslaget er ikke øremerket kun for pensjonsutgifter. For noen barnehager kan tilskuddet være det som gir balanse i regnskapet, når drifts- og kapitaltilskudd ikke strekker til, ifølge PBL.

PBL mener kuttene i tilskudd kan ha stor innvirkning for enkelte barnehagers økonomi.

Derfor har de satt i gang en aksjon hvor de ønsker at alle medlemsbarnehagene i dag skal stenge barnehagene kl. 14 for å vise sin misnøye mot kuttet i tilskuddet.

Ulike meninger om aksjonen

Frank Bergli ved Hjellbakkane barnehage har blanede følelser rundt aksjonen. Da de fikk beskjed om aksjonen på torsdag i forrige uke, måtte ledelsen og styret i barnehagen bestemme seg for hva de skulle gjøre, og informere foreldre og ansatte. Mange barnehager har valgt å ikke være med på aksjonen.

–Det er alt for kort tid å planlegge en slik aksjon. Vi har ikke fått tid til å diskutere hva vi skal gjøre eller ikke gjøre, forteller han.

Frank Bergli, leder ved Hjellbakkane barnehage
Frank Bergli, leder ved Hjellbakkane barnehage

Han har gitt tilbakemelding til PBL om dette.

Mandag morgen ble foreldrene informert om onsdagens aksjon. For de ansatte i Hjellbakkane barnehage har synet til styret vært avgjørende for at de ble med på aksjonen.

Styret består av fire foreldre og en representant fra de ansatte.

–Om kuttene blir gjennomført, hvilke konsekvenser får det for dere?

–Vår barnehage vil få et kutt i tilskuddet til pensjon i 2022 på cirka 60 000 kroner. I 2023 og 2024 vil tilskuddet gå ytterligere ned dersom det ikke kommer andre tiltak som regjeringen har lovet for de små private barnehagene, sier styreren.

-For vår barnehage vil det si at vi har 60 000 mindre å bruke. Denne barnehagen har egentlig en grei økonomi, så det er ikke krise for oss å få et sånn kutt i 2022. Men det sier seg jo selv at vi kan ikke leve år etter år med stadig større kutt. Det er lovet et nytt finansieringssystem, som gjør at vi har troen på at det vil gagne oss.

Vekker sterke reaksjoner

Noen som har latt seg engasjere i konflikten er Rødt-leder, Bjørnar Moxnes.

–Man trenger ikke rokke om på jobbplaner eller skaffe seg barnevakt. Det er bare å gi beskjed om at man henter som normalt, skriver Moxnes på sin Facebook-side.

Han reagerer på at de protesterer mot kuttene i pensjonstilskudd uten å nevne at kommersielle barnehager får mer i tilskudd enn de betaler sine ansatte i pensjon.

Han hevder det er opp mot en milliard i ren overfinansiering, ifølge offentlige rapporter. Rødt-lederen mener også at PBL tar barnehagebarna og de foresatte som gisler i en politisk aksjon.

Powered by Labrador CMS