VOLDING: Khaled Moussa har opplevd flere uønskede hendelser.

Rasisme i arbeidslivet: – Ignorerte søknaden da de så navnet mitt

Da Khaled Moussa (19) skulle søke jobb, fikk han flere avslag. Han troppet opp på kontoret og arbeidsgiveren ble overrasket.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: Khaled Moussa (19) måtte møte opp fysisk når han søkte jobb, for å bevise at han pratet norsk, tidligere hadde han bare fått avslag.

Når de skjønte at jeg snakket norsk, ble de sjokkert.

Khaled har hele livet bodd i Volda, han føler seg norsk. Men likevel blir han stadig påminnet om hans egen etnisitet.

Unicef Norge rapport:

Hva mener barn og unge om rasisme?

1.815 barn mellom barn og unge deltok på undersøkelse.

  • 37% svarte at de har opplevd rasisme på grunn av utseende.
  • 25 prosent svarer at de har opplevd rasisme på grunn av religion.

Kilde: Unicef Norge

– På fotballbanen har jeg tidligere opplevd at lagkamerater som er litt mørkere i huden, har blitt sett ned på, spesielt av trenerne. Og det er det verste, fordi det er de man skal se opp til, forteller han.

Til tross for at vi er i 2022, opplever fortsatt barn og unge rasisme både på skolen, fritidsaktiviteter og i jobbsammenheng. Det bekreftes nok en gang i en ny undersøkelse Unicef Norge har utført. Der slår resultatene fast at mange barn og unge opplever rasisme her til lands, både på grunn av utseende og religion.

Tallene fra rapporten kommer ikke som en overraskelse på Khaled, som har møtt på flere utfordringer på grunn av sitt utseende.

– Jeg har opplevd mest rasisme i jobbsammenheng. Sånne små ting som blikk, når man kommer inn, og folk som velger lyshudede fremfor mørkhudede, og det skjer.

Legger ansvaret på mannen i gata

Sølvi Dimmen (Sp) ordfører i Volda erkjenner at rasisme fremdeles finnes i kommunen. Hun legger mye av ansvaret på folket i kommunen, og mener de må stå opp imot rasisme.

Ordfører i Volda kommune anerkjenner at rasisme fortsatt finnes i lokalsamfunnet.

– Det har ikke vært et utbredd problem. Men at enkeltpersoner kan oppleve ubehageligheter, det kan vi ikke sikre oss helt i mot, sier Dimmen. Hun legger også til at voldinger må inkludere hverandre og være åpen til sinns.

Khaled kunne ikke vært mer enig med Dimmen, og synes det er betryggende at Volda kommune åpner opp for at alle skal passe inn.

– Kommunen har i det siste gjort en bedre jobb. Blant annet ved ansettelse av flere mørkhudede.

Lang vei å gå i arbeidet mot rasisme

Til tross for Khaleds stadig blir påminnet om sin etnisitet, har han ingen planer om å gi seg med det første.

– Når folk kommer med rasistiske utsagn og behandler meg annerledes på grunn av min hudfarge og mitt navn, reflekterer det mer mot hvordan de er som personer.

Volda kommune er i utvikling, men det er fremdeles en lang vei å gå i kampen mot rasisme.

Powered by Labrador CMS