PERFEKT DUO: Leonbergervalpen Dog-Otto og eier Ida Ose var to av deltakerne som deltok på valpekurs mandag ettermiddag.

Rekordpåmelding til høstens valpekurs

Aldri før har Ørsta og Volda Hundeklubb opplevd så stor pågang på valpekurs som nå i høst.

Publisert Sist oppdatert
Styreleder i Ørsta og Volda Hundeklubb, Anita Løvik

Det er tydelig at mange sunnmøringer har fulgt koronatrenden med å skaffe seg valp under pandemien. Vanligvis har den lokale hundeklubben mellom tyve og tretti påmeldinger til valpekurs per halvår, men i høst har de tatt imot dobbelt så mange fordi klubben har hatt et mål om at alle som vil skal få delta på valpekurs.

– Jeg synes først og fremst at det er fantastisk at så mange kommer på kurs. Det betyr at de har lyst til å lære og at de tar det og ha valp seriøst. Totalt på hele kurset er vi femtitre valper, forteller styreleder i klubben, Anita Løvik.

Fosnavåg har en egen avdeling hvor det blir holdt kurs for syv av deltakerne.

Fikk bakoversveis

Løvik forteller at hun ble overveldet da hun sjekket antall påmeldinger i sommer. Fordi klubben har hatt en filosofi om at alle som vil skal få delta på valpekurs, skulle man tro at dette kunne by på utfordinger. Men takket være god klubbånd har organiseringen gått fint.

– Vi har fått mange spørsmål om valpekurs i hele sommer, og tenkte at dette kom til å bli et kurs på nærmere tretti deltakere. Men da jeg sjekket i sommer, og før vi hadde annonsert noe annet sted enn på Facebook, hadde vi allerede tjue påmeldte.

Men det stoppet ikke der. Neste gang Løvik sjekket påmeldingen, hadde det økt veldig.

– Jeg fikk bakoversveis. Plutselig var det førtifem påmeldte, og flere påmeldinger kom frem inn mot fristen, forteller Løvik.

Hun legger til at takket være fleksible folk i klubben, fikk de til å ta imot alle som ville på kurs.

Den store dagen

Mandag ettermiddag var det duket for første praktiske kursdag på Tussatun like ved Hovden flyplass mellom Ørsta og Volda.

Det ankom mange spente hundeeiere iført allværsjakke og ullstilongs. Jakkelommene var fylt opp med pølsebiter og annet deilig hundesnacks. Deltakerne var delt inn i mindre grupper med hver sin instruktør.

En av familiene som deltok på kurset var Kristin Olsen og Eystein Ose fra Ørsta. Sammen har de den åtte uker gamle cobberdogen Frida som de hentet kun fire dager før kurset.

NYTT FAMILIEMEDLEM: Kristin Olsen og Eystein Ose med den nye valpen Frida.

- Vi har hatt lyst på hund lenge. Nå som vi har kjøpt oss hus med stor hage, tenkte vi at det var riktig tidspunkt for å skaffe hund. Vi hentet Frida for bare fire dager siden, så vi har ikke fått trent så mye på forhånd, sier Eystein.

Familien fra Ørsta har først og fremst meldt seg på kurs for å lære hvordan man trener hund og for å knytte et tett bånd med Frida.

Bli kjent dag

Kurskveld gikk stort sett med til at valpene skulle bli trygge på omgivelsene. Cobberdoggen Frida var på gruppe med tre andre valper. Instruktøren gruppen hadde fått tildelt, Ragnhild Jansen Rindal, hadde lagt inn noen enkle øvelser hvor hundeeierne og valpene fikk individuelle tips. En av gangen fikk valpene komme ut av bilen og sole seg i glansen.

Ragnhild Jansen Rindal har vært instruktør for klubben i fire år og bruker mye tid på hund i hverdagen. Hun synes det er fint å være med på å gi ferske hundeeiere og valper en god start på hundelivet. Dette tenker hun om den store interessen for valpekurs i høst.

– Jeg tror den store pågangen på valpekurs har mye å gjøre med koronasituasjonen. Folk har vært mye hjemme og har reist mindre til utlandet. Dette har ført til at forholdene ligger bedre til rette for å skaffe seg et nytt familiemedlem, forteller Rindal.

Den finske lapphunden Aiko i farta. Eier Atle Gaasø. Foto: Tina Støkker
Cobberdogen Frida og Kristine Olsen. Foto: Tina Støkker
Amorino i full fart mot eier Elisabeth Aam. Foto: Tina Støkker
Leonberger valpen Dog-Otto og eier Ida Ose i full konsentrasjon. Foto: Tina Støkker
Dog-Otto. Foto: Tina Støkker
Åtte år gamle Ronja var en del av instruktørduoen sammen med Ragnhild Jansen Rindal. Foto: Tina Støkker
Aiko og Atle Gaasø. Foto: Tina Støkker

Hvorfor bør man dra på valpekurs?

Kilde: NKK.no

Valpekurs er viktig. Har du mulighet bør du melde deg på et eller flere kurs, jo tidligere jo bedre. Valpen er ekstremt lærevillig, og som hundeeier må man bli kjent med hvordan man på best mulig måte kan kommunisere med valpen. Man blir aldri utlært når det kommer til hund!

Powered by Labrador CMS