Som bilde viser, står det vann i deler av veien
Som bilde viser, står det vann i deler av veien

Reperasjon av postveien

Deler av den gamle postveien gjennom Volda er ødelagt. Kjøs Hytteforening vil få reparert den, men trenger at kommunen kommer på banen.

Publisert

Den Trondhjemske Postvei er en gammel historisk veistrekning. Postveien ble til etter ønske om å få i stand en direkte vei mellom Bergen og Trondheim, som også kunne brukes til å frakte post. Det tok flere tiår å bygge veien. Postveien mellom Bergen og Trondheim ble brukt i 83 år, før den ble nedlagt som post- og hovedvei på slutten av 1860-årene.

I Volda kommune går veien fra Grodås, gjennom indre Hornindal og videre oppover mot Hellesylt. Nå er deler av veien ødelagt, og det kan føre til større skader om det ikke gjøres noe med.

Kjøs Hytteforening, med Andreas Kvalsund i spissen, har sendt søknad til Volda kommune, i håp om å få fortgang i arbeidet med å reparere veien.

"Vi har jobbet for å reparere veien i ti år, og syns ting går treigt." Anders Kvalsund

Kvalsund forklarer at hovedproblemet er at veien består av mye løs masse. Veien består av et lag med mold, som det bare er lagt grus på. Det vil si at når det kommer nedbør vil veien rase ut. Vannet vil gjøre mye skade på veien. Deler av veien har allerede rast ut.

Det hytteforeningen har søkt om nå, gjelder en del av veien som ligger i et hyttefelt. Skader på veien i dette området vil kunne føre til videre skader rundt hyttene. Dette vil hytteforeningen unngå. Søknaden omfatter også en gammel steinmur fra 17-1800-tallet som går i skrått terreng langs veien. Muren har blitt presset ut av masser fra den ødelagte veien. I tillegg har et rør som ble lagt ned i veien for å lede bort overflatevann knekt opp, og vannet har da funnet nye veier langs og i postveien. Dette gir også skader i veien.

Volda kommune mener det burde sette i gang strakstiltak. Blant annet bør de eksisterende røra skiftes ut. Det er ikke satt i gang noen tiltak per nå, fordi det trengs økonomiske ressurser.

Hytteforeningen mener det er viktig å gripe fatt i problemet, for å unngå større ødeleggelser. Ansvaret for å reparere veien ligger hos Statens Vegvesen og Volda kommune.

Powered by Labrador CMS