Landbruksminister Sandra Borch besøkte Ørsta mandag kveld. Foto: Ingrid Uleberg

Ørsta kommune får 100 000 kroner fra Landbruksdepartementet

Landbruksminister Sandra Borch besøkte Ørsta mandag kveld. Ørsta er av kommunene som får ekstra penger til å utvikle ny jordvernstrategi.

Publisert Sist oppdatert

ØRSTA: Landbruks og matminister Sandra Borch har vært på en reise gjennom Søre Sunnmøre for å fortelle om regjeringens videre satsning innen matproduksjon og landbruk. I Ørsta Kulturhus fortalte hun at Ørsta er en av åtte kommuner som får ekstra penger til å utvikle en ny jordvernstrategi.

- En liten del av jorda vår er dyrka mark. Dyrka mark er en ikke-fornybar ressurs, som vi må ta vare på. Debatten rundt jordvern og det å nydyrke jord blir viktig for å kunne produsere mest mulig mat i Norge, forteller ministeren.

100 000 kroner

Ministeren mener at løsningen på problemet er at landbruksdepartementet bidrar med penger til kommuner som har søkt om støtte til å lage jordvernstrategier. Ørsta får 100 000kr

- Det er viktig for regjeringa at beslutninger blir tatt lokalt. Det er ikke vi i Oslo som skal bestemme de politiske føringene. Vi skal oppdatere regjeringens jordvernstrategi fremover, som også blir et viktig arbeid.

- Du sendte et brev til alle fylkeskommunene i mars om å ta vare på all matjorden i kommunens arealplanlegging. Hvorfor det?

- Fordi det var viktig for regjeringen fra dag en, ble det ikke mindre aktuelt med krigen i Ukraina og tørke i store deler av Europa, sier Borch.

Bevare matjorda

Sander Rem Haugen fra Sæbø i Ørsta, er odelsgutt og skal en dag ta over familiegården. Han synes det er bra at Ørsta får støtte til å lage ny jordvernstrategi.

Sander Rem Haugen er fornøyd med nyheten ministeren kom med.

- Vi må prøve å bevare den matjorda vi har. Trusselen for å bygge på dyrka mark er alltid der. Så det er bra med fokus på denne problematikken, sier han.

Ordfører i Ørsta, Stein Aam er fornøyd med at Ørsta får ekstra penger.

- Veldig fint. Helt nødvendig. I dagens samfunn og med matmangel i verden, så må vi være med å bidra.

Powered by Labrador CMS