SE VIDEO: Ny teknologi gir geiter ny jobb

Geiter fra Rotevatn geitelag trenger ikke inngjerding for å holde seg der de skal. Nå har de fått en ny jobb - å gjøre Volda Skisenter klar for vinteren.

Publisert Sist oppdatert

Skianlegget i Volda prøver en ny metode for å holde skitraseen vedlikeholdt. I steden for store maskiner og traktorer er det geiter som skal holde vegetasjonen nede. Tormod Utne som eier og leier ut disse geitene forklarer hvordan ny teknologi gjør dette mulig.

- Nofence- teknologien er et digitalt gjerdeløst system hvor du kan ha beitedyr på beite uten fysisk gjerde. Dyrene kontrolleres ved hjelp av en app hvor man både kan endre omårdet de skal gå inn i og sjekke batteriprosenten. Utne forklarer at de startet med dette for 3-4 år siden for å holde kulturlandskapet i hevd på egne gårdsbruk.

Geiteflokken til Rotevatn gjeitelag.

Jens Standal Groven som er styreleder for Volda skisenter AS er spent på om prosjektet blir vellykket eller ikke. - Det vil ta tid for å se om det fungerer eller ikke. Jeg har hørt at det tar flere år før man ser den fulle effekten, så vi kommer til å leie geitene til neste år også.

Se video øverst i saken om hvordan det går med geitene på arbeid.

Powered by Labrador CMS