SPENT: Fikk du en positiv overraskelse da du sjekket skattemeldingen?
SPENT: Fikk du en positiv overraskelse da du sjekket skattemeldingen?

Dette må du gjøre før du sender inn skattemeldingen

Det viktigste for å unngå restskatt kan du gjøre allerede nå! Seniorrådgiver i Skatteetaten gir oss sine beste tips for å ha oversikt over skattemeldingen.

Publisert

Det kan være skummelt når mailen fra Skatteetaten havner i innboksen. Blir det noen kroner ekstra inn på konto eller må du være mer sparsommelig på handleturene fremover? Og hva gjør du egentlig med skattemeldingen før du sender den inn? Da vi spurte folk på gata var det tydelig at de fleste trykker send uten å egentlig sjekke at alt stemmer.

Seniorrådgiver i Skatteetaten Roar Lyby forteller at det som ligger inne nå er en nesten ferdig skattemelding og at den enkelte må gjøre den ferdig selv.

– Vi fører på de opplysningene vi kjenner til og så må den enkelte sjekke at de tallene stemmer og sjekke om noe mangler, sier Lyby.

Når skattemeldingene er sendt inn blir de kontrollert. De fleste blir kontrollert av en maskin, men noen blir tatt ut i manuell kontroll.

– I verste fall risikerer du tilleggsskatt hvis du gir uriktig eller ufullstendig informasjon. Men den enkelte kan også risikere å betale for mye skatt, forteller rådgiveren.

Sjekk skattekortet allerede nå

På gata i Volda sier alle vi snakker at det kommer som en overraskelse hvert år om de må betale eller om de får penger inn på konto. Til dette sier Lyby at for å ikke få en kjip overraskelse bør du sjekke underveis i året at alt stemmer.

– Det viktigste du kan gjøre for å unngå restskatt er å ha riktig skattekort.

KONTROLL: Hvis informasjonen er feil kan du måtte betale tilleggsskatt.
KONTROLL: Hvis informasjonen er feil kan du måtte betale tilleggsskatt.

Skattekortet blir sendt ut i desember og Lyby forteller at det som ofte skjer er at folk ikke er like våkne på en eventuell restskatt som kan komme et år senere.

– Her bør folk gjøre den viktigste sjekken og sjekke grunnlaget for skattekortet. For dette danner grunnlaget for om du får penger igjen eller om du får restskatt.

Fikk du restskatt i år? Da anbefaler Lyby at du allerede nå går inn og sjekker skattekortet for å unngå at samme feilen skjer igjen.

Hvis du på den andre siden går rundt og gleder deg til å se litt ekstra kroner på konto kan du forvente å se pengene senest tre uker etter skattemeldingen er sendt inn og kontrollert. Men Lyby forteller at som oftest kan du motta summen enda tidligere.

For å sjekke skattemeldingen til logger du inn på Skatteetaten sine hjemmesider. Her vil du enten se hvor mye du må betale eller hvor mye du får igjen. Noen kan også få beskjed om å legge til noen ekstra opplysninger for at meldingen skal være fullstendig.

Powered by Labrador CMS