Flere kjenner på nervene av å åpne årets skattemelding
Flere kjenner på nervene av å åpne årets skattemelding

SKATTEMELDINGER PÅ LØPENDE BÅND

Du har kanskje sett det tikke inn en e-post fra skatteetaten om at din skattemelding nå tilgjengelig. Og er du som mange andre sitter du kanskje igjen med mange spørsmål. For hva vet du egentlig om skattemeldingen din?

Publisert Sist oppdatert

VOLDA:— Skattemeldingen er en oversikt over inntektene dine, og hvor mye du betalte i skatt, fra fjoråret. Altså hva som er skattegrunnlaget ditt. Det er en oppstilling av økonomien din.

Dette forklarer Frank Vatne, Rådgiver i Sparebank 1 Søre Sunnmøre, da spørsmålet om hva skattemeldingen er stilles. For han er dette bare en vanlig hverdag, alt dette med økonomi, men for mange andre er det bare en haug med spørsmål.

Skattemeldingen kommer ikke kun for å vise deg om du har betalt for mye eller for lite skatt. Den må også sees igjennom, og fylles ut. Vatne forklarer at det er viktig å gå gjennom skattemeldingen din, uansett om du får tilbake penger eller må tilbakebetale. Dette gjøres for å unngå at feilaktig informasjon blir sendt inn til skatteetaten, men også fordi det kan være mulig å redusere skatten ved å få med alle skattefordelene.

— Du kan si at for hver 1000-lapp du klarer å legge inn som et fradrag i skademeldingen, så vil du få 220 kroner mindre i skatt. Om du for eksempel betaler fagforeiningskontingent, eller har gitt til veldedige organisasjoner, så må du huske å få med deg de tingene slik at du kan få med skattefordelen på de.

Dette er likevel ikke enkelt å gjøre om du er en av de som sliter med å fylle ut skattemeldingen til å begynne med. Underdirektør i skatteetaten, Kristin Onsøien Mellingsæter, vil derfor anbefale å ta en titt på skatteetaten sine nettsider. Da kan man få hjelp til utfyllingen av skattemeldingen.

— Der ligger det blant annet filmer med forklaring på hvordan du skal endre enkelte ting.

Når du har fått fylt ut og sendt inn skattemeldingen, blir den behandlet av skatteetaten. Da vil du få skatteoppgjøret ditt, og det er her du ser for mye penger du får igjen og hvor mye du må betale. Når du får dette vil variere, men de fleste får skatteoppgjøret i juni.

Hvilke datoer gjelder for deg?

Det er lett å gå i surr på hvilke frister som gjelder når det kommer til skattemeldingen. Så hvilke datoer bør man merke seg?

I følge skatteetaten.no skal skattemelding, for lønnsmottakere og pensjonister, være fylt ut og levert innen 30. april. Når den er levert starter behandlingen av skatteoppgjøret.

Senest tre uker etter skatteoppgjøret ditt er klart vil du kunne få gleden av å se kontoen fylle seg opp, så langt du er en av de som får igjen på skatten. Det er nemlig i den tidsperioden skattepengene kommer inn på konto. Er du en av de som har fått restskatt er det noen andre datoer som er verdt å merke seg.

Om restskatten er på over 1000 kr skal den betales i to like store bolker hvor første faktura har frist 20. august og den andre 24. september. Om du fikk skatteoppgjøret ditt i august er fristen for første faktura tre uker etter skatteoppgjøret ditt var klart, og den andre åtte uker etter.

Vil du høre mer om denne såkalte baksmellen anbefales reportasjen under. Der vil du få mer om hva restskatten er, når den må tilbakebetales og Frank Vatnes råd til sparing.

Powered by Labrador CMS