KLARE: Deler av sjuende klasse gjør seg klar for å demonstrere onsdag. F.v Hannah Ødegaard, Sofie Vartdal, Sigrid Frøland, Sandra Hoddevik, Kristin Sætre, Jonas Jacob, Ask Myklebust.

– Veldig mange tør ikke å gå på do fordi de er så ekle

Elevene ved 5-7. klasse på Vikemarka skule er lei av trange og gamle skolelokaler. Onsdag avgjøres det om det blir ny sentrumskole i Ørsta.

Publisert

– Det er veldig trangt her. Veldig mange tørr ikke å gå på do her fordi de er så ekle. Jentedoen er skikkelig ekkel. Det sier 12 år gamle Sigrid Frøland.

Formannskapet sa ja, det samme gjorde levekårsutvalget i Ørsta. Onsdag avgjøres det om det skal bygges en ny og forbedret sentrumsskole for elever ved 5-7. trinn ved Velle og Vikemarka skule.

Da samles kommunestyret i Ørsta for å avgjøre spørsmålet. Selv om det er regnet som en formalitet, skal sjuende trinn gjøre alt de kan for at det ender med grønt lys. Mer om det senere i saken.

Sprengt kapasitet

«Rett over» Ørsta sentrum ligger Vikemarka skule. Bygd på 80-tallet for vesentlig mindre klasser enn hva som er tilfelle nå.

«Velle og Vikemarka har sprengd kapasitet og det har vore vurdert utbygging på begge skulane», heter det i et skriv fra kommunen.

Sigrid Frøland sitter inne i et av klasserommene ved skolen. Sammen med Jonas Jacob setter de ord på hva de tenker om skole-situasjonen.

– Klasserommene blir trangere for hvert år som går. Vi trenger mer plass. Å konsentrere seg blir vanskeligere. Det er mer bråk i klasserommet, konstaterer Jonas.

Begge sitter i elevrådet ved skolen, og har sendt brev til kommunen om hvorfor de bør si ja til en ny skole.

BREVET: Dette brevet sendte elevrådet ved Vikemarka skule til politikerne i Ørsta.

Plakater

Svar kom fra varaordfører og noen andre politikere. Selv om de har fått gode indikasjoner på at det kan bli vedtatt, mobiliserer klassen for fullt inn mot onsdag.

Med plakater og tegninger med et tydelig budskap er det ingen tvil: Sjuendeklassingene ønsker at elevene som kommer etter skal få en bedre skolehverdag enn hva de selv hadde.

– Vi kjemper for de neste elevene. Vi vil sørge for en fin framtid for elevene som kommer etter oss, sier Jonas.

– Nå er det tid for at politikerne bruker penger på barn også, supplerer Sigrid.

Lærer Dagny Heggstad er heller ikke i tvil.

– Det er klart det har gått utover undervisningen. Flere elever med sine behov får ikke tilbudet de har krav på. Det gjør at vi bryter loven daglig. Det er ikke bra. Derfor håper vi politikerne hører på oss, slik at vi kan få endret på dette.

Hun er tillitsvalgt i Utdanningsforbundet. For henne har dette blitt en hjertesak.

– Første gang vi hørte om planen for en ny skole, var for fem år siden.

ENGASJERT: Lærer Dagny Heggstad er glade for engasjementet som barna i 7. klasse viser.

Den nye sentrumsskolen har en prislapp på 188,3 millioner kroner.

Gleder seg

Læreren gleder seg over at barna er så engasjerte i saken.

– De er oppglødde og veldig klare. Dette gleder vi oss til, sier hun.

– Tror du politikerne kommer til å høre på dere?

– Det håper jeg. Det er mange som vil ha ny skole, sier Sigrid.

Kommunestyret holdes onsdag klokka 13:00. Der vil 7. klasse ved Vikemarka skule være på plass i god tid.

Powered by Labrador CMS