PRISVINNER: Den ferske vinneren av Ørsta mållag sin målpris brenner for skriftspråket.

– Snakk dialekt, skriv nynorsk

Den meritterte professoren, forfatteren og presten Per Halse (67) har alltid hatt stor interesse for nynorsken. Nå har han blitt premiert for det.  

Publisert

ØRSTA: – Jeg har vært opptatt av nynorsk helt fra jeg gikk på barneskolen. Det var stoff som fengslet meg, og som jeg har vært interessert i siden, forteller Halse.

Hovdebygdingen ble nylig tildelt Ørsta mållag sin målpris for sitt arbeid for det nynorske skriftspråket. Det kom som lyn fra klar himmel på den ferske vinneren.

– Jeg må bare tilstå at jeg ble veldig overrasket. Det var aldri noe jeg hadde regnet med, humrer Halse.

PRISEN: Her er målprisen Per Halse fikk som følge av sitt arbeid for det nynorske skriftspråket.

Fremhever nynorsk

Ørsta mållag sin målpris går til en person, organisasjon eller bedrift som de mener har fremmet det nynorske skriftspråket på en positiv måte. Forrige onsdag fikk Per Halse æren av å motta denne prisen på årsmøtet til mållaget.

Ørsta Mållag

Ørsta mållag arbeider aktivt for å fremme nynorsk på alle områder i samfunnet. 

Til tross for at prisen var uventet for Halse, har mållaget gode grunner til å overrekke den prestisjefylte prisen til han.

– Vinneren har gjort en stor og bevisst innsats for det nynorske skriftspråket gjennom hele sitt voksne liv. Både i utdanning og yrkeskarrieren har han holdt fast ved nynorsk, selv om det på mange arenaer og områder ville vært mer naturlig å bruke bokmål, skriver mållaget i forbindelse med prisutdelingen. 

Språk har alltid fascinert Halse. Derfor har det vært naturlig for han å fremheve nynorsken.

– Jeg har alltid vært interessert i språk, og mener at det er viktig å skrive godt språk. Jeg har vært opptatt av at det skal være en god nynorsk som er folkelig nok, men samtidig regelrett og variert, sier han.

Språk og identitet

Per Halse er takknemlig for å ha mottatt den ærefulle prisen.

– Det var veldig, veldig overraskende, og naturligvis kjekt. Det viser at folk har lagt merke til hva jeg holder på med, smiler Halse.

Skriftspråket har alltid vært en stor del av livet til prisvinneren. Det er en av grunnene til hans engasjement for nynorsk. 

– Jeg har vokst opp med det, og har brukt det hele livet. Det har mye med identitet å gjøre også, for det er en nær kombinasjon mellom språk og identitet, forteller han.

PÅ NYNORSK: Per Halse blar i en av de mange publikasjonene som er grunnlaget for prisen.

– Bruk nynorsk!

Hovdebygdingen har konsekvent formidlet fagstoff på nynorsk. Det er det én spesiell grunn til. 

– Vi kan vel si at nynorsk er et minoritetsspråk i Norge siden det er så mye mindre representert. Da er det viktig at de av oss som kan det, bruker det mest mulig, sier han.

Han oppfordrer folk til å bruke skriftspråket. 

– «Snakk dialekt, skriv nynorsk». Jeg har stor sans for det uttrykket. Jeg synes det er flott at så mange i Norge er stolte av dialektene sine. Det er viktig med alt som kan støtte mindre brukte språk og at vi jobber for nynorsken, avslutter prisvinneren.

Powered by Labrador CMS