BYGDETUNET: Leder for Sogelaget i Volda, Tove Aurdal Hjellnes, håper å få brukt Bygdetunet enda mer.

Sogelaget i Volda inviterer til prat om lokalhistore

– Jeg tror folk trenger møteplasser, sier Tove Aurdal Hjellnes, leder for sogelaget i Volda.

Publisert

VOLDA: Tirsdag inviterte Volda Sogelag til første åpne møte på Bygdetunet. En gang i måneden har lokalbefolkningen mulighet til å møte opp og prate fast og løst om Volda sin lokale histore. Tidligere har Sogelaget i Volda blant annet stått for arrangement som Sankthansaften og En førjulssøndag.

Hva er et sogelag?

Et sogelag er en klubb som først og fremst diskuterer lokalhistore.


Volda Sogelag ble stiftet i 1911 og eier Volda Bygdetun på Haueleitet og Gravardbua på Nedre Rotset.


Volda Sogelag produserer også årskriftet: Voldaminne. Dette er en bok med artikler og historier fra Volda.


Kilde/ lokalhistoriewiki

– Vi ønsker først og fremst å få lokalbefolkningen til å dele kunnskapen om sin Volda-historia med andre. Ved å åpne møtene har flere mulighet til dette, forteller leder for sogelaget i Volda, Tove Aurdal Hjellnes.


Vil bruke Bygdetunet mer

Tirsdagens møte fant sted på administrasjonsbygget ved Volda Bygdetun og Gaverimuseum, en plass sogelaget vil bruke enda mer.

– Folk i Volda bruker Bygdetunet mye, og vi vil gjerne gjøre det samme for våre møter, da det er sogelaget som har ansvar for byggene, sier Hjellnes.


Folk vil bidra til Voldaminne

Hvert år produserer sogelaget et årskrift med navn "Voldaminne". Dette årskriftet består av flere historier og artikler om Volda før i tiden. Flere deltakere på møtene fremover vil resultere i flere historier til Voldaminne.

– Hvert år er det flere folk som leverer gamle artikler og historier vi kan bruke til Voldaminnet, og jo mer engasjement jo bedre. Vi er heldige med at det er mange som ønsker å skrive til Voldaminne her i Volda, forklarer Hjellnes.

DELER HISTORIER: Deltakerne på tirsdagens møte ser stor verdi av å holde fast ved lokale historier og tradisjoner.


Motivasjon for å dele historier

Hjellnes mener folk har et behov for å vite mer om plassen de kommer fra, og at dette kan være grunnen til stor interesse for historie i Volda.

– Folk er jo stolt. Det gjenspeiles blant annet gjennom flere facebookgrupper som mimrer om gamledager i Volda.

Hjellnes legger til at det sosiale askpektet ved slike møter kan være verdifullt for lokale.

– Jeg tror folk trenger møteplasser. I sogelaget er det rom for å snakke om alt fra konkrete ideer til Voldaminne eller bare helt dageligdagse ting. Også med tanke på pandemi og det som har vært, tror jeg det er viktig å sette i gang slike aktiviteter og arrangementer igjen, sier Hjellnes.
Powered by Labrador CMS