SKOLELEI:
SKOLELEI:

Søknadsfristen for videregående skoler er i dag: mange som søker yrkesfag

Møre og Romsdal var i 2021 i landstoppen av andelen som søkte et yrkesfag på vg1, med hele 59 prosent av søkerne i fylket. Nå står 2022-kullet for tur med like utsikter.

Publisert Sist oppdatert

Søkefristen for de ordinære søkerne er i kveld, og det kan se ut som at mange av 10. klassingene på Volda ungdomskole vil følge yrkesfagtrenden.

Ove Krumsvik er rådgiver ved Volda ungdomsskule og har de siste to ukene fått mye besøk av elever som skal søke seg inn på videregående utdanning. Krumsvik kjenner godt til den økende yrkesfagtrenden.

- Det er enda flere nå enn før som er interesserte i å velge yrkesfag. De fra Volda ungdomsskule reiser blant annet til Ørsta for å studere.

Hva tror du er grunnen til at så mange vil ta yrkesfaglig utdannelse?

MANGE PÅ BESØK: Ove Krumsvik har hatt mange elever på besøk til veiledning for videregåendesøk de siste to ukene.
MANGE PÅ BESØK: Ove Krumsvik har hatt mange elever på besøk til veiledning for videregåendesøk de siste to ukene.

- Det er mange som begynner å bli skolelei. Elevene vil nok gjøre noe mer praktisk og prøve ut ferdighetene deres. Studiespesialiserende blir et langt løp om man skal ta flere år med utdanning etter de tre årene på videregående. På yrkesfag så tar de kun to år på skolebenken, to år som lærling og etter de har fått fagbrev kan de begynne å jobbe.

Han forteller at de mest populære yrkesfaglinjene blant elevene på volda ungdomsskule er teknologi- og industrifag (tip) og byggfag. Helse og omsorgfag det mest populære yrkesfag-valget blant jentene.

Krumsvik forteller at det i år er mange på skolen som er sikre på valget sitt.

- Det er ikke like mange av de som er veldig usikre som det det har vært tidligere.

God hjelp fra skolen

Andrea Eikrem Nystøyl går i 10.klasse og er nestleder i elevrådet på Volda ungdomsskule. Hun forteller at hun leverte søknaden sin for noen uker siden.

- Jeg er litt usikker, men det tror jeg alle er.

På førstevalget har også Nystøyl søkt på et yrkesfag, helse og oppvekstfag på Ørsta videregående. Hun er opptatt av å selv bestemme selv hvilken retning hun vil gå, uavhengig av hva vennene hennes skal søke.

- Jeg er veldig skolelei i tillegg til at jeg gjerne vil jobbe med mennesker. Jeg har hørt mye om at det er “chill” å gå der. Det ikke er mye skolearbeid og heller ikke lekser.

- Hva vennene mine søker er ikke så viktig, jeg vil først og fremst fokusere på det jeg vil gjøre. Jeg kjenner noen folk i Ørsta i tillegg, dessuten er det ikke så langt unna.

Hvordan hjalp skolen deg i søkeprosessen?

- Vi har vært på karrieredag og fått vite mye om de ulike linjene og de forskjellige retningene du kan gå andreåret. Jeg føler jeg har fått vite ganske mye om hva man gjør på de forskjellige skolene.

Nystøyl forteller at hun kjenner mange andre som også velger å søke yrkesfag. På lik linje som Krumsvik mener hun at mange velger det fordi de er skoleleie. Hun tror spesielt mange føler slik etter dette året hvor det har vært mye innleveringer.

For å søke på videregående utdanning søker man gjennom vigo.no. Søkefristen er 23:59 i kveld.

Powered by Labrador CMS