VOLDA: Slik så det ut søndag ettermiddag ved bommen ved Andaneset.
VOLDA: Slik så det ut søndag ettermiddag ved bommen ved Andaneset.

Søppeldumping langs Andanesvegen

KOMMENTAR: Det er en skremmende tendens at folk faktisk setter seg inn i bilen, kjører et godt stykke, for så å kaste søpla ute i naturen.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en kommentar og gir derfor uttrykk for skribentens egne meninger.

Søndag er en dag for tur og ettertanke over uka som har gått og uka som kommer. Jeg går langs Andanesvegen, det er regn i den klare, friske lufta og jeg trekker den inn. Plutselig kjenner jeg en stram lukt som river meg i nesa. Det er stram lukt av gammel shampoo og plastikk. Så får jeg øye på noe fargerikt som ligger kastet ved autovernet. Det er søppel, søppel og mer søppel. Jeg blir stående å se trist på det, helt til en dame kommer gående forbi meg.

— Uff ja, slik har det blitt, sier hun og rister på hodet.

Har det virkelig blitt slik? At folk velger å kjøre og dumpe søpla si i naturen i stedet for å finne andre løsninger? I fjor skrev Nærnett om at mange studenter sliter med søppelhåndteringen. Det er rett og slett for mye søppel og for små søppeldunker.

GAMMEL FYLKESVEI: Andanesvegen var tidligere E39 før Rotsethorntunnelen åpnet i 1999.
GAMMEL FYLKESVEI: Andanesvegen var tidligere E39 før Rotsethorntunnelen åpnet i 1999.

Hvem skal ta ansvar?

At det skal komme til det punktet hvor folk heller velger å dumpe det i den vakre naturen vår, forstår jeg ikke. I tillegg til at det gjøres på en mye brukt turvei der mange velger å gå søndagsturen sin. Det er respektløst og sørgmodig.

Hvem skal rydde opp i dette søppelproblemet? Forurensningsloven slår fast at ingen får tømme, etterlate, oppbevare eller transportere avfall, slik at det kan virke skjemmende eller være til skade eller ulempe for miljøet. Forsøpling er med andre ord straffbart.

HØRER IKKE HJEMME MELLOM TRÆRENE: flere steder langs veien er slike søppelhauger synlige.
HØRER IKKE HJEMME MELLOM TRÆRENE: flere steder langs veien er slike søppelhauger synlige.

Det er vanskelig å forstå at noen velger å kjøre søpla si ut i naturen, i stedet for å kjøre det til VØR sitt søppelanlegg i Hovdebygda. Ved flere anledninger har søpla blitt fjernet av Volda Kommune, men så har det bare dukket opp mer søppel uka etter. Det er frustrerende, og de som gjør dette burde virkelig gå i seg selv og skjerpe seg. Det gjelder også de som kaster kvikklunsjpapir, en brukt snus eller en tom brusboks i naturen.

Bare tanken på hvor lang tid de ulike søppelbitene kommer til å bruke på å brytes ned gjør at jeg får lyst til å kjøre og hente søpla selv. Og kaste det i søppelbøtta. Der det hører hjemme.