SPENT: Lena Landsverk Sande ordfører i Vanylven (V), ser håpefullt frem til morgendagens statsbudsjett

Statsbudsjettet: Vanylvenordføreren har store forventninger til Stad skipstunnel

Når statsbudsjettet offentligjøres torsdag, er det knyttet stor spenning til om pengesekken åpnes for Stad skipstunnel. Ordfører i Vanylven, Lena Landsverk Sande (V), er helt klar på at regjeringen må holde sine løfter om skipstunnelen.

Publisert Sist oppdatert

VANLYVEN: — Det blir uten tvil en spennende dag i morgen. Dette er et prosjekt som det har vært jobbet med i veldig mange år, så derfor håper vi og regner egentlig med at regjeringen vil bevilge penger til dette i neste års statsbudsjett. Vi har ikke fått andre signaler.

Om regjeringen skulle velge å skrote tunellen i budsjettet for neste år, er ordføreren veldig klar på at det vil være meget skuffende. Hun mener at dersom det ikke bevilges penger i morgen, vil det utvilsomt bli sjokktilstander i distriktet.

Ifølge Landsverk Sande har både Arbeiderpartiet og Senterpartiet fremsnakket denne tunnelen. I tillegg har Kystverket allerede satt stab og lagt de nødvendige prosjektene ut på anbud, forklarer hun.

— Men det aller viktigste, er alle de menneskene som må flytte fra gård og grunn på grunn av dette prosjektet. De har allerede fått en flyttedato. Ut ifra dette, klarer jeg virkelig ikke å se at det ikke skal komme midler i budsjettet.

Fisken kan også bli sjøsyk

Mye last blir hvert år forsinket når det stormer på stadhavet. Ordføreren er klar på at kvaliteten på eksempelvis fisk kan bli forringet.

— Det er faktisk sånn at også fisk kan bli sjøsyk. Det vil si at om en båt full av fisk likevel skulle klare å komme seg rundt Stad i storm, så vil det gå utover kvaliteten på råvarene.

I tillegg til forringelse av råvarer, mener også ordføreren det er et veldig stort klimaperspektiv i prosjektet. Arbeiderpartiet og Senterpartiet har i sitt styringsdokument for denne regjeringsperioden, «Hurdalsplattformen», kommet med klare føringer, for at mye mer av godset som i dag fraktes på vei, skal over på sjø og bane.

— Det har jo vært tydelig uttalt, at mye mer gods skal over på sjøen. Klarer vi å realisere den målsetningen, så vil vi også spare miljøet. Dieselutslippene vil gå kraftig ned, og vi vil spare masse penger på veivedlikehold når vi får lasten til vogntogene over på skip.

Klar oppfordring

Landsverk Sande har en helt klar oppfordring til samferdselsminister Jon Ivar Nygård før morgendagen.

— Her har man en kjempesjanse til å satse på vekst og verdiskapning langs kysten. Dette er det eneste kystprosjektet, som vil knytte sammen Vestlandet med både nord og sør i landet på en god måte.

Hun er også tydelig på at en realisering av Stad skipstunnel vil gjøre det mye tryggere å ferdes på den værharde sjøen.

— Det må nå endelig bli trygt å ferdes innaskjærs, sier Venstre-ordføreren.

Powered by Labrador CMS