FOLKEFEST: Hundrevis av mennesker samles på Brøvøllsfestivalen i Sykkylven hvert år.

Startet som en liten hagefest - nå tar over 2000 turen hit

Hawaii-tema på bygda eller en "jalla"-versjon av Malakoff? Finn fram rockefoten, dette er noe av festivaltilbudet på søre Sunnmøre i år.

Publisert Sist oppdatert

Det nærmer seg lyse tider, og flere festivaler er allerede godt i gang med planleggingen. Blant disse er Brøvøllsfestivalen i Sykkylven. 

Med Hawaii-preg og eget festivaløl, ser festivalleder Robin Urke Brunstad fram til en folkefest i juni! 

— Jeg håper å kunne skape noe for bygda, bidra til at det skjer noe, forteller Brunstad. 

I fjor dukket hele 2000 mennesker opp kun på familiedagen, men målet er å nå enda lenger ut. Festivalen har derimot ikke alltid vært like folksom. 

Det hele startet en sommerdag i 2007. En gjeng ungdommer gikk sammen om en felles idé. De tenkte det ville være morsomt å lage en hagefest for å gi litt liv til bygda. 

Vennegjengen lagde en scene, skaffet to boomblastere og hadde parodier selv på scenen. Nå, 15 år senere, har kjente navn som Sigrid Bonde Tusvik og Johan Golden tatt turen til bygda for å opptre. 

HAWAII: Festivalsjefen Robin Urke Brunstad i sydenstemning på Brøvøllsfestivalen i 2023.

Av bygda til bygda

Hele festivalen drives av frivillighet, og alt overskuddet går tilbake til festivalen eller til lokale saker. Med omsetningen fra tidligere år, har de blant annet vært med å betale for en frisbee-bane i nærområdet. 

Hva tenker du om festivaltilbudet i søre Sunnmøre?

— Det kunne vært bedre. Det er klart det er vanskelig å konkurrere med store festivaler som Jugend i Ålesund, sier Brunstad.

Han legger til at det er viktig med bredere kulturtilbud, dersom folk skal ha lyst til å flytte tilbake til bygda.

Flyttet festivalen hjem til seg

Bandet Lommerosk fra Bjørkedalen pleide å dra på festivalen Malakoff hvert år. Da landet ble stengt ned i 2020, kunne de ikke lenger dra. 

BJØRKEDALEN: God kok under konsert foran Keipen på Jallakoff.

Da bestemte bandet seg for å flytte festivalen hjem til bygda. Det ble starten på den lokale musikkfestivalen: Jallakoff

Vokalist og gitarist i Lommerosk, Benjamin Bjørkedal, er med å arrangere festivalen i år også. 

— Nå som det ikke er restriksjoner, kan hvem som helst ta turen, forteller han.

Bjørkedal påpeker at det er spesielt viktig å lage slike arrangement i bygdene.  

— Man har det jo ikke mer gøy enn man finner på selv, sier han lurt.

I løpet av årene har det vært en fremvekst av festival- og kulturtilbud på bygda. Nedenfor finner du en oversikt over årets festivaltilbud. 

LOMMEROSK: Scenestuping kan man også oppleve på bygda.

Festivalsommer på søre Sunnmøre

X2-festivalen

Hvor? Volda 

Når? 11.-14. april

I perlen av fjell og fjorder arrangeres årets festival for alle adrenalin-junkies. Her kan du oppleve alt fra randoné til fallskjerm, og fra techno til den internasjonale gruppen "Lemaitre". X2-festivalen er for alle, både for deg som liker å stå på ski eller som heller foretrekker å se på. Ta turen innom Volda for tidenes action-festival i april.

Mer info her

Dokfilm (Den norske dokumentarfilmfestivalen)

Hvor? Volda

Når? 9.-11. mai

Gjør deg klar for Norges triveligste filmfestival! Gode mennesker, noe godt i glasset, nytenkende dokumentarfilmer og dyktige regissører! Bedre filmopplevelse skal man lete lenge etter. I tillegg kan vi vente oss noe nostalgisk musikk av Ravi, barnas dag og en latterfull kveld med stand-up i teltet. 

Mer info her

Brøvøllsfestivalen

Hvor? Sykkylven

Når? 28.-30. juni

Er du usikker på om du er på Sunnmøre eller Hawaii? Da har du nok kommet til Brøvøllsfestivalen. Hele Sunnmøre kan høre latter fra Sykkylven denne helgen i juni. Her får du eget festivaløl og egen kebab. Bli med på en fargerik helaften i Sykkylven med komikere og dans hele natten lang!

Mer info her

Jallakoff

Hvor? Bjørkedalen

Når? 13.- "og til langt ut på natten" 14. juli

Det er ikke mange festivaler du kan ta med deg ditt eget hjemmebrygg på festival. Det kan du nemlig på Jallakoff i Bjørkedalen. Her får du muligheten til å dra på livlige konserter med lokale band. Er du ikke så glad i store folkemengder, så er dette plassen for deg. Du kan både grille, snakke og danse under konsertene!

Mer info her

Sommarljom

Hvor? Ørsta

Når? 1.-3. august

På Sommarljom kommer musikere fra alle type sjangrer for å spille. Her kan man få høre både folkemusikk, jazz, klassisk, pop, electronica og country på samme scene. 

Mer info her 

Trandal Countryfestival

Hvor? Trandal, Ørsta

Når? 8.-11.august

En spennende og unik countryfestival i flotte Hjørundfjorden. For å komme seg til den skjulte perlen av en festival, må du komme til fots eller over sjøveien. Finn fram bootsene, for her kan man virkelig danse som om ingen ser deg!

Mer info her

Sunnmøre kammermusikkfestival

Hvor? Volda

Når? 1.-7. september

Opplev musikk i verdensklasse! Festivalen har vært en viktig tradisjon for det lokale musikkmiljøet på Sunnmøre. "Kammermusikken si sjel er kommunikasjon, og musikken er intim, vakker og ofte utfordrande.", reklamerer festivalen for.

Mer info her

Sjønær festival

Hvor? Runde, Herøy

Når? 6.-8. september

Sjønær er for deg som er interessert i hva som foregår både over og under vannet. Festivalen er en hyllest til havet. Her finner man et bredt spekter av aktiviteter for både store og små. 

Mer info her

Nedenfor ser vi bandet Bask spille på Jallakoff i fjor. 

VIDEO: Tor-Stian Bjørneset. 

Powered by Labrador CMS