STRAMT: For mange nordmenn er lommeboka allerede tynnere enn vanlig. Statsbudsjettet som blir lagt fram torsdag kan påvirke både den private og offentlige økonomien.

Slik kan budsjettet påvirke Søre Sunnmøre

I dag blir statsbudsjettet lagt fram, og finansminister Trygve Slagsvold Vedum har varslet at budsjettet er stramt over hele linjen.

Publisert Sist oppdatert

NRK melder om at regjeringen i lang tid har forsøkt å dempe forventingene til statsbudsjettet, og statsminister Jonas Gahr Støre har til og med forberedt sine egne partimedlemmer til at det kan bli sterke reaksjoner.

Strømstøtte, ukrainske flyktninger, økende pensjonsutgifter og økende utgifter til byggeprosjekt gjør at utgiftene vokser langt raskere enn inntekstene. Samtidig er regjeringen klar over at bruken av oljepenger skal ned.

Disse punktene kan påvirke budsjettet på Søre Sunnmøre:

  • En økning i ferjesatsingen på 390 millioner kroner fra fjorårets budsjett, ifølge Dagsavisen. Det vil si en totalpakke på 420 millioner kroner som skal gå til gratis ferjer og billigere billetter. Det ligger også inne penger til gratis ferjer til og fra øyer uten fastlandsforbindelse. Dette vil slå positivt ut for ferjesambandet på Søre Sunnmøre.

  • Ifølge NRK legger regjeringen opp til at utenlandsstudenter heretter må betale for utdanningen i Norge. Ifølge tidligere anslag koster utenlandsstudentene om lag 3,5 milliarder kroner i året. Dette vil også ramme de internasjonale studentene ved Høgskulen i Volda.
  • Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) opplyser til Dagbladet at regjeringen vil kutte dieselavgiften med i alt 1,3 milliarder kroner i statsbudsjettet.
  • Regjeringen vil bruke 900 millioner kroner på unge som sliter, i det de kaller "ungdomsløftet". I sitt forslag til statsbudsjettet vil regjeringen prioritere flere tiltak for å hjelpe unge inn i arbeid eller utdanning. De vil også styrke tilbudet for psykisk helse, skriver NRK.
  • All støtte til dyrevernorganisasjonen NOAH kuttes, skriver VG. I det forrige statsbudsjettet var det budsjettert en støtte på 730 000 kroner til NOAH.
  • Ifølge VG har regjeringen satt av 96 millioner kroner ekstra til sportsutstyr og fritidsaktiviteter for barn og unge.
  • Regjeringen strammer inn på oljepengebruken, og bevilger 1,5 milliarder kroner til grønn omstilling. Det sier næringsministeren til VG.
  • VGS-elever får økt stipend. Totalt foreslår regjeringen å øke potten for borteboerstipend med i overkant av 57 millioner kroner, og utstyrsstipend med 50 millioner kroner. Det opplyses til Adresseavisen og VG.
  • NRK melder at regjeringen skal innføre en sekspunktsplan for strømsparing. Dette vil komme godt med for mange husstander, i og med at strømprisene er ventet å være høye utover vinteren.
Powered by Labrador CMS