PÅGANG: Ørsta, Herøy, Hareid og Vannylven kommune får flere henvendelser om oppfriskningsdose. Bilde tatt i Hornindal 18. februar 2021.

Stor pågang på oppfriskningsdoser

Flere grupper får nå tilbud om en fjerde vaksinedose. Samtlige kommuner på Sunnmøre har allerede merket interessen.

Publisert Sist oppdatert

SØRE SUNNMØRE: Koronapandemien er nå i en rolig fase og henger ikke lenger over Norge som en tung og mørk sky. En forutsetning for dette er derimot vaksinering.

Mandag forrige uke ga regjeringen klarsignal til kommunene om å åpne opp for at flere grupper kan få fjerde dose med koronavaksinen, etter anbefalinger fra FHI. Samtlige kommuner på Søre Sunnmøre har allerede merket en stor pågang av innbyggere som ønsker dette, blant annet i Vannylven kommune.

– Det er fortsatt folk som ringer, og sier det er interessert i å få, det sier Beate Aarseth ved Vannylven legesenter, til Nærnett.

Flere får tilbud

Tidligere i høst har FHI anbefalt fjerde dose koronavaksine for de over 65 år og eldre. Nå anbefaler de at alle mellom 18 og 64 år med underliggende sykdommer tar en oppfriskningsdose. Det gjelder også for ungdom i aldersgruppen 12 til 17 år med alvorlig grunnsykdom.

Flere av kommunene på Søre Sunnmøre begynner å vaksinere for folk i risikogruppen med fjerde dose allerede på torsdag.

Ny vaksinevariant

Fra denne uken benytter flere av kommunene en oppdatert koronavaksine fra Pfizer, kun til oppfriskningsdose. En tilsvarende oppdatert koronavaksine fra Moderna vil bli brukt i kommunene fra neste uke.

– Vi regner med at de oppdaterte vaksinene gir bedre beskyttelse mot å bli smittet og å få lette symptomer, mens beskyttelse mot alvorlig sykdom vil være god uavhengig av hvilken vaksine som tas, sier områdedirektør for smittevern i FHI, Trygve Ottersen, i en pressemelding.

Legesekretær i Ørsta Bente Tangen sier de merker at folk er opptatt av å få den nye vaksinevarianten.

– Det var en del som valgte å flytte vaksinetimen sin fra forrige uke til denne uken, fordi de gjerne ville ha den nye.

Powered by Labrador CMS