PÅ HØDDVOLL: – Da Karsten tok første VM-gullet i 2017 slo det meg at vi skulle hatt en genser for å hylle han, sier Linda Eikrem.

Da Warholm satte verdensrekord tok Linda pinnene fatt

45,94. Dette tallet har brent seg fast i hukommelsen til mange sportsinteresserte nordmenn, og i et strikkemønster i Ulsteinvik.

Publisert Sist oppdatert

– Trenger du hjelp? Ja, jeg leter etter Dimna-fargene, svarer Linda Eikrem.

Redaktøren fra Ulsteinvik måtte tenkte seg om en ekstra gang.

Hun hadde tatt det som en selvfølge at ekspeditøren i garnbutikken i Oslo visste at Dimna-fargen er grønn, og at dette er moderklubben til Karsten Warholm.

Noen timer i forkant, grytidlig om morgenen, på et lite hotellrom i Oslo, var Linda Eikrem og familien i lykkerus da Warholm satte ny verdensrekord i sommer-OL 2020 i Tokyo.

– Det var helt uvirkelig dette løpet her. Så la jeg meg til å sove, våknet etter noen timer og tenkte: hva skjedde egentlig i natt? Jeg måtte sjekke nettaviser for å se om det faktisk stemte, forteller Linda.

Ideen om å lage en hyllest til stjerna fra Ulsteinvik hadde hun hatt lenge, men det var en verdensrekord som skulle til, for at den ble satt ut i livet.

– Jeg hadde ferie og tid til overs. Og så tenkte jeg, nå går jeg og kjøper garn til denne genseren. Nå skal jeg ordne dette her!

GJENNOMTENKT: På brystet står verdensrekorden. Bak er sitatet til Karsten da han kom i mål. De lange linjene er løpebaner, og de korte mønsterne er hekker.

Skaperglede

Linda Eikrem er journalist og redaktør i Vikebladet Vestposten. Hun er opprinnelig fra Volda, men har bodd i Ulsteinvik de siste tyve årene, og er godt integrert i lokalsamfunnet.

Interessen for strikking startet allerede da Linda var fem år gammel. Hun og den tre år eldre broren konkurrerte om hvem som strikket det lengste skjerfet. Og strikketøyet er det første hun pakker når hun skal på ferie.

At hun valgte et kreativt yrket som journalist, tror hun ikke er tilfeldig.

– Det er noe med at du ser så konkrete resultater av det du gjør. Det går relativt fort også. Det er litt slingringsmonn og ingen faste rammer hele tiden. Jeg tror ikke jeg hadde egnet meg til å sitte i fire år og holde på med et prosjekt.

Nesten som yoga

Garnbutikken Volda Mode i Volda var stedet Linda Eikrem gikk til da hun trengte garn som pur ung strikker. Dagens innehaver, Ingrid Salt, opplever at mange strikker, og at det er stor variasjon når det kommer til hva de lager.

– Jeg har inntrykk av at mange vil gjerne ha tradisjonsstrikk, med rundfelling og mønster i halsen. Men jeg ser at de unge er mye tøffere til å prøve seg på ting de ikke har gjort før, de som har strikka lenge holder mer fast i de vanlige mønsterne.

VOLDA MODE: Ingird Salt er behjelpelig når folk trenger både garn og strikketips.

Ingrid Salt tror at mange blir motiverte til å strikke fordi det er tilfredsstillende å lage sitt eget plagg, og få det akkurat slik du vil ha det.

– Mange synes også det er deilig å slappe av med strikkinga. Det blir nesten som yoga. Når du sitter og strikker så behøver du ikke tenke på noe annet.

Fikk respons

Da Linda delte et innlegg av genseren på sin Facebook-profil, tikket det inn en kommentar fra Karsten.

– Han skrev «stilig». Det er igjen sånn han er. Han følger veldig godt med på det som skjer hjemme. Han har god kontakt med hjemkommunen sin. Det gjør at folk her er veldig stolte av ham, forteller Linda.

INTERN SAU: Dimna er ei øy sørvest for Ulsteinvik, som Karsten Warholm representerer. Korr er det samme som en sau. Derfor har sauen fått en plass mellom OL-ringene på genseren. De lokale kaller den for "dimnakorr".

Linda hinter om at det kan komme en ny genser hvis Karsten setter ny verdensrekord.

Foreløpig er det kun et eksemplar, men det er flere som har vist interesse.

– De kan sikkert få oppskrift, bare jeg får tatt den ut av hodet og ned på et papir først. Og hvis Karsten vil ha, da skal jeg selvfølgelig ordne det.

Powered by Labrador CMS