STUDENTER SLITER PSYKISK: Flere studenter sliter med psykiske plager.

Studentpsykolog: — All grunn til å tro at psykiske lidelser har blitt mer utbredt

1 av 3 studenter kan ha en psykisk lidelse. Det viser resultatet av en ny undersøkelse blant norske studenter. 

Publisert Sist oppdatert

Studentpsykolog ved Høgskulen i Volda Vidar Myklebust forteller til Radio Volda at det er flere studenter som sliter med psykiske problemer nå enn det var før. 

Myklebust forklarer at det er vanskelig å vite om økningen er et resultat av at studentene i større grad rapporterer plager eller om det faktisk er blitt et større problem. 

— Psykiske problemer er veldig utbredt blant studenter. At det har blitt mer utbredt er det all grunn til å tro. 

33,9 prosent av norske studenter kan ha en psykisk lidelse. Det kommer fram i en tilleggsundersøkelse til SHOT undersøkelsen (Studentenes Helse- og Trivselsundersøkelse) som ble publisert 19.september. 

Antallet øker når man ser på forekomsten av psykiske lidelser over lengre tid.  57,3 prosent av kvinnelige studenter og 42,5 prosent av mannlige studenter har slitt med psykiske lidelser i løpet av det siste året. 

Over halvparten av alle norske studenter vil oppleve en form for psykisk lidelse i løpet av livet, viser tall fra undersøkelsen. 

Myklebust forteller at ungdoms- og ung voksen-fasen er en periode i livet med mye psykiske plager. 

— Dette er fordi det kommer mange store nye utfordringer i den perioden, sier Myklebust. 

Når det gjelder studentene spesielt forklarer Myklebust at det er flere studenter nå enn det var før. Dermed blir en annen sammensetning av studentmassen. 

— Det gir et større spekter. De som i utgangspunktet sliter mer møter akademiske krav. Det kan føre til mer stress, sier Myklebust. 

Myklebust er tydelig på at det er en forskjell mellom psykiske plager og psykiske lidelser. 

— Det er en del av livet å ha det vondt i blant, også psykisk.

Han forklarer at lidelser er mer langvarige problemer. 

— Når det blir mye plager, går utover livskvaliteten i betydelig grad, og samsvarer med kjennetegn i diagnosemanualer, så blir det psykiske lidelser. 

Powered by Labrador CMS