BLIDE DAMER: Thea Cathrin Håskjold og Janne Moe har god grunn til å smile, etter at butikken deres atter en gang er blitt prisvinner.
BLIDE DAMER: Thea Cathrin Håskjold og Janne Moe har god grunn til å smile, etter at butikken deres atter en gang er blitt prisvinner.

Sunkost Volda kåret til årets supermatbutikk:
- Det begynner å bli en vane

Nok engang er Sunkost Volda vinner av prisen “Årets supermatbutikk”, i konkurranse med over 250 helsekostbutikker i hele landet. Tirsdag feiret de ansatte med ballonger, te-kurs og gratis smaksprøver.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: – Det er alltid kjekt med pris, og anerkjennelse for det vi gjør. Og så er det spesielt artig at vi i lille Volda kan hevde oss i en slik landsdekkende konkurranse, sier butikksjef Janne Moe.

VIL BEVARE HISTORIEN: Janne Moe har blitt glad i det gamle møllehjulet innerst i Sunkosts lokaler.
VIL BEVARE HISTORIEN: Janne Moe har blitt glad i det gamle møllehjulet innerst i Sunkosts lokaler.

For hevde seg kan den lille helsekostbutikken i Volda sentrum virkelig skryte av at de gjør. Dette er fjerde gang Sunkost Volda vinner prisen for årets supermat-butikk.

– Dette begynner jo nesten å bli en vane for oss nå, sier Moe spøkefullt, og understreker at hun er veldig glad for å ha mottatt utmerkelsen i år igjen.

Stor rekkevidde

Moe har drevet den lille helsekostbutikken i Volda sentrum i nesten ti år, men har ikke tenkt å gi seg med det første. Butikksjefen tror støtten fra lokalmiljøet er en av mange grunner til at butikken har fått holde på så lenge.

– Både i år, og tidligere når vi har vunnet pris, har vi fått masse gratulasjoner på sosiale medier, og av folk som har kommet innom butikken. Det er tydelig at folk unner oss suksess, og setter pris på det vi gjør, noe vi selvfølgelig synes er hyggelig, sier hun med et smil om munnen.

Det er imidlertid ikke bare lokalmiljøet som støtter opp om bedriften, for Moe kan avsløre at de har kunder fra store deler av Søre Sunnmøre. Enkelte reiser til Volda ens ærend for å besøke helsekostbutikken.

– Jeg synes jo det er utrolig stas når folk sier at de har kommet fra for eksempel Hareid og Ulsteinvik for å handle hos oss. Det gir oss liksom en følelse av å være større enn oss selv, sier Moe stolt.

Feiring i superstil

Tirsdag feiret Sunkost Volda sin fjerde seier i rekken med ballonger og ekstra lang åpningstid, 

Også de ansatte hadde pyntet seg for anledningen – i superheltdrakter og -kapper.

– Det er litt fordi det er gøy å kle seg ut, og litt for å signalisere hvor stor og sterk man blir av supermat, kunne Moe opplyse.

I butikken denne dagen kunne man også lære seg å brygge matcha-te som en ekte zen-buddhist, og få smake på hjemmelaget chiagrøt – selvfølgelig laget av supermatprodukter.

– I tillegg opplyser vi jo alle som spør om helsefordelene og næringsinnholdet i de produktene vi viser fram, forteller Moe.

SUPERKULE: Thea Cathrin Håskjold og Janne Moe – for anledningen kledd i superheltklær – viser stolt fram beviset på at Sunkost Volda er 'årets supermatbutikk'.
SUPERKULE: Thea Cathrin Håskjold og Janne Moe – for anledningen kledd i superheltklær – viser stolt fram beviset på at Sunkost Volda er "årets supermatbutikk".

Uenig om effekt

Også en av butikkens leverandører tok turen innom feiringen for å opplyse om helsefordelene med supermat. Produktspesialist Cicilie Håkonsen fra Midsona AS forteller at enkelte lurer litt på hva begrepet “supermat” egentlig innebærer.

KAN OPPLYSE: Er du usikker på hva begrepet 'supermat' egentlig innebærer? Cicilie Håkonsen har svaret.
KAN OPPLYSE: Er du usikker på hva begrepet "supermat" egentlig innebærer? Cicilie Håkonsen har svaret.

– Kort forklart er vel supermat egentlig bare mat med ekstremt høyt næringsinnhold. Man får i seg det meste man trenger av aminosyrer, vitaminer og mineraler høykonsentrert gjennom en liten mengde mat.

Håkonsen understreker likevel at supermat er mat, ikke kosttilskudd. Dermed kan supermaten – som for det meste består av naturlige råvarer, og produkter med korte ingredienslister – nytes like godt av barn på 0 år som av voksne på 100.

– Vi fungerer på en måte som en motpol til utviklingen der all mat blir mer og mer bearbeidet og ultraprosessert før den når forbrukeren, mener Håkonsen.

Ikke alle er imidlertid enig i at den såkalte supermaten gir den effekten Håkonsen hevder.

Ernæringsprofessor Birger Svihus ved Norges miljø-og biovitenskapelige universitet (NMBU) er enig i at produktene stort sett kan spises av hvem som helst uten problemer, men at pulver og annen "mat" i høykonsentrert form ikke kan erstatte et vanlig variert kosthold. Han anbefaler heller at folk spiser vanlig mat, enn at de streber etter å finne alternativer i form av supermat.

– Supermat er jo ingen vitenskapelig term, men heller en folkelig beskrivelse av næringsrik mat. Det er ingen standardisering, og derfor heller tvilsomt om supermat er et nødvendig tillegg til det normale kostholdet, mener Svihus.

Aktiv pandemi

Til tross for enkeltes skepsis til supermat er Håkonsen godt fornøyd med å være leverandør til helsekostbutikken Sunkost Volda.

Hun er imponert over hva butikken har klart å få til på et så lite sted, og peker på flere grunner til at hun tror at de klarer seg så bra – og attpåtil vinner priser.

– De er flinke på å demonstrere produktene og gi ut smaksprøver, slik at folk får en forståelse av hva supermat er. Og det at de er store også utenfor Volda tyder på god markedsføring – både gjennom plakater og på sosiale medier.

Håkonsen mener også at det er unikt for Sunkost Volda at de er såpass til stede i lokalmiljøet som de er, blant annet gjennom kurs og omvisninger på huset.

– Under pandemien var Sunkost Volda også den eneste helsekostbutikken i landet som holdt livesendinger på Internett med informasjon om supermat og helsekost, kan butikksjef Moe opplyse.

Under samme periode kjørte Moe også ut produkter til kundene som ikke hadde anledning til å komme i butikken. Både Moe og Håkonsen tror dette kan ha vært medvirkende til at Sunkost Volda endte opp med prisen som årets supermatbutikk i pandemiårene 2020 og 2021.

EGENPRODUKSJON: Butikksjef Moe viser frem de egenproduserte varene som selges på Sunkost Volda.
EGENPRODUKSJON: Butikksjef Moe viser frem de egenproduserte varene som selges på Sunkost Volda.

Historisk grunn

Butikkens beliggenhet og historie er en annen faktor som de to damene tror spiller en rolle i dens popularitet. Det er nemlig ikke tilfeldig at butikken er etablert der den er.

HISTORISK: Skiltet over helsekostbutikken vitner om at dette er historisk grunn.
HISTORISK: Skiltet over helsekostbutikken vitner om at dette er historisk grunn.

Sunkost Volda holder nemlig til i lokalene til Volda Elektriske Mylne, kalt "Mylnå" på dialekt. Moe kan fortelle at Mylnå er den siste gamle bygdemøllen i Norge, som fremdeles produserer matmel på gammelt utstyr.

Her har det vært produsert mel siden 1930-tallet, og fortsatt lages det mel på stedet. På akkurat samme måte som for nesten hundre år siden.

– Det er viktig for oss å ta vare på denne gamle bygdemølla. Som den eneste av sitt slag i Norge er den en veldig viktig kulturskatt, mener Moe. 

Hun er datter av Elias Moe, som er daglig leder av Mylnå. Sammen produserer de mel, som selges i helsekostbutikken.

– Så dette bygget er nesten en eneste stor familiebedrift. Vi håper å kunne holde det slik en god stund til, slår hun fast.

RENT MEL I POSEN: Melet som produseres ender i store sekker, før det fraktes ut i butikken.
RENT MEL I POSEN: Melet som produseres ender i store sekker, før det fraktes ut i butikken.
Powered by Labrador CMS