HJEMMEBYGD: Jon Palmstrøm (63) brukte omlag 13 år på å bygge sitt eget fly som kan lande på vann.

Svever i lufta: – Det gir en intens følelse

Jon Palmstrøm (63) har vært en aktiv flyver siden 1979. Nå er han leder for den største flyklubben mellom Bergen og Trondheim.

Publisert

VOLDA/ØRSTA: – Jeg har vært interessert i fly siden jeg var et barn. Jeg tror kanskje det startet med at min far tok meg meg på et flystevne i Bergen. Det husker jeg veldig godt, selv om jeg bare var seks år, forteller Palmstrøm. 

Barnet som drømte om å sveve over land, er i dag leder for Volda Ørsta flyklubb. Han får muligheten til å drive med det han elsker, og er klar på hvorfor han interesserer seg for aktiviteten.

– Jeg flyr fordi det er gøy, og det gir meg mestringsfølelse, sier lederen av flyklubben.

Om Volda Ørsta flyklubb

Flyklubben ble stiftet 20.august 1939. Det er den største flyklubben mellom Bergen og Trondheim med 107 medlemmer. 

Klubben er inndelt i tre seksjoner: 

- Motorfly

- Sportsfly

- Modellfly 

Første solotur

Palmstrøm er en erfaren pilot med 45 års erfaring. Han har nemlig flydd siden slutten av 70-tallet. Den første soloturen vil han aldri glemme. 

– Den første gangen jeg fløy alene, så fløy jeg et lite toseters-fly. Alle som har fløyet solo husker det resten av livet, for det er en milepæl. Det er ganske spesielt, og det gir en intens følelse.

Flykarrieren begynte i forsvaret, men interessen for å fly tror han man oppdager tidlig i livet. Selv oppdaget han den som en liten guttunge, så snart han ble introdusert for fly. 

– Jeg tror kanskje at interessen bor i oss. Hvis du er interessert i å fly, så vet du det ganske raskt når du først blir eksponert for aktiviteten, sier han.

FORNØYD: Jon Palmstrøm er stolt av flyet sitt.

Takknemlig for miljøet

Etter mange års erfaring med fly, tok han over som leder i Volda Ørsta flyklubb i 2023. Han er bosatt i Ålesund, og setter stor pris på klubben som holder til på flyplassen i Ørsta kommune.

I august har klubben 85-års jubileum.

– Da må det nok bli en slags feiring, smiler han. 

Og en feiring synes han klubben fortjener. Den nokså ferske lederen får ikke gitt nok ros til flyklubben som drives av frivillighet.

– Hadde jeg ikke hatt klubbmiljøet, tror jeg det hadde vært mye, mye kjedeligere å drive med dette, sier han.

MEDLEMMER I KLUBBEN: Andreas Mauren (23), Kristoffer Ludviksen (28) og David Paulen (20) er alle medlemmer av flyklubben. David skal straks på flytime med instruktør Kristoffer.

Men èn ting skulle gjerne vært annerledes. Nå er det kun en kvinne som er medlem av flyklubben, og dette skulle gjerne vært annerledes. Palmstrøm tror han vet hva den lave kvinneandelen skyldes. 

– Det handler om å gjøre oss synlige for folket, og der vet jeg ikke om vi har klart å gjøre en god nok jobb med å rekruttere kvinner. Vi skulle gjerne hatt flere kvinner i klubben, men vi har nok vært litt for svake på å fortelle hva vi holder på med. 

De har en plan på hvordan de skal få flere kvinner i klubben.

– Vi har diskutert nå nylig at vi kan opprette et teorikurs utelukkende for kvinner. Det tror vi vil senke terskelen for å komme til oss. Det håper vi at vi skal få til.

Det er viktig å ta vare på de eksisterende medlemmene, i tillegg til å rekruttere nye. Han tror nemlig klubben spiller en viktig rolle for lokalmiljøet.

– Jeg tror den betyr ganske mye. Vi er den største klubben mellom Bergen og Trondheim, og driver en aktivitet som gir et spennende tilbud til nærområdet, sier han. 

Motivasjonen for å fly

Palmstrøm er opptatt av å gjennomføre utfordringer. Det opplever man gjennom flyvingen.

– Det er den følelsen av å mestre ting som i utgangspunktet er en utfordring. Det er mye lettere å la være å fly, men da får du ikke den fantastiske mestringsfølelsen.

Mestring er et nøkkelord for flyvere. Dette er selve drivkraften til Palmstrøm for å fly. 

– Det gir meg så mye, og det er det som er motivasjonen min.

SNART I LUFTA: På rullebanen er flyet på vei til å lette.
Powered by Labrador CMS