PÅ UTLÅN: Syver Skeide blir å se i den kongeblå drakten ett år til. Her i aksjon i opprykkssesongen i PostNord-ligaen i fjor.
PÅ UTLÅN: Syver Skeide blir å se i den kongeblå drakten ett år til. Her i aksjon i opprykkssesongen i PostNord-ligaen i fjor.

Syver (18) skal spille med eliten: — Har såpass troen på meg selv

Bare 16 år gammel tok Syver Skundberg Skeide steget fra barnefotball til toppfotball i Hødd. Nå, to år senere, har han signert for den norske Eliteserie-klubben Bodø/Glimt.

Publisert Sist oppdatert

ULSTEIN/HØDDVOLL: – Det er en stor topp, det er det.

Det sier 18 år gamle Syver Skundberg Skeide tre dager etter at overgangen til den norske toppklubben Bodø/Glimt nådde offentligheten.

Men selv om unggutten har lagt penn til papir og spikret kontrakten, blir han fortsatt å se i den kongeblå Hødd-drakten i en sesong til — men da på utlån fra Bodø/Glimt.

— Det var et premiss. Det var ikke noe jeg ville gå glipp av nå når vi først er oppe i OBOS-ligaen. Også tror jeg det er bra for min egen utvikling.

— En kjempemulighet

Unggutten har vært i Hødd siden han var liten, og spilte for de aldersbestemte lagene til klubben frem til 2021. Da tok han steget opp til andredivisjon sammen med barndomsklubbens A-lag.

Hovedtrener Joakim Dragsten var også til stede på treningsfeltet i Ulsmohallen i Ulsteinvik. Han er full av skryt for sin unge protesjé.

– Det er en kjempemulighet for Syver. Så er det artig for han og familien, og ikke minst klubben og hele bygda at Norges beste fotballag vil kjøpe en spiller fra oss, sier han og legger til:

— Da er det noe vi har gjort riktig.

UNGGUTT: En 16 år gammel Syver Skeide. Her etter å ha signert sin første proffkontrakt med Hødd.
UNGGUTT: En 16 år gammel Syver Skeide. Her etter å ha signert sin første proffkontrakt med Hødd.
TO ÅR SENERE: Bodø/Glimts nysignering Syver Skeide, to år etter å ha signert sin første proffkontrakt.
TO ÅR SENERE: Bodø/Glimts nysignering Syver Skeide, to år etter å ha signert sin første proffkontrakt.

Stolt

Treneren forteller at han tror det er riktig at Skeide kommer tilbake til Hødd på utlån. Begrunnelsen er at han får prøvd seg på et år i OBOS-ligaen, hvor han får ta det neste steget mellom andredivisjon og Eliteserien.

– Det er kjempeviktig. Han har vist at han er en av de beste spillerne i andredivisjon, til tross for at han akkurat har fylt 18, forteller Dragsten.

Steget opp til Eliteserien vil være enormt for unggutten, som bare har spilt andredivisjon i sin korte proffkarriere. Hovedtreneren tror derfor at det vil bli langt frem til spilletid for Bodø/Glimt, og at han har godt av å fortsette nok en sesong i Hødd.

Hødd-treneren fikk i 2022 tildelt prisen "Årets unge trener". Den fikk han tildelt av nettopp Skeides nye trener — Kjetil Knutsen. Han er bare glad for at bergenseren har valgt å plukke opp 2004-modellen.

— Vi mister han ikke helt enda, så på grunn av at vi har han et år til er jeg bare stolt og fornøyd, konstaterer Dragsten.

Storovergang

Bodø/Glimt har siden ankomsten av hovedtrener Kjetil Knutsen i 2017 etablert seg som en av Norges beste klubber. Allerede i 2019 tok klubben seriesølv, før det første Eliteserie-gullet sto for dør i 2020.

Og med slik prestisje, følger Europa-deltakelse. Bodøværingene har prøvd seg i både Champions League og Europa League, og spilt mot storklubber som Arsenal og Roma de siste årene.

SUKSESS: Bodø/Glimt leverte en god sesong i 2022. Her i seieren mot Vålerenga i høst.
SUKSESS: Bodø/Glimt leverte en god sesong i 2022. Her i seieren mot Vålerenga i høst.

– Jeg gleder meg skikkelig til å oppleve det. Også gleder jeg meg først og fremst til et forhåpentligvis fullsatt Høddvoll, sier Skeide og legger til:

– Men det blir noe helt annet å spille mot Frigg her ute enn å spille mot sånne europeiske topplag.

Torsdag forrige uke, spilte Bodø-klubben kamp i Conference League mot den polske storklubben Lech Poznan. På tribunen på Aspmyra satt en nysignert Skeide, sammen med 6925 ivrige supportere.

– Det var vanvittig kult. Det var skikkelig bra trøkk – noe helt annet enn det jeg er vant med, sier Skeide.

— Det var stort

I forrige uke benyttet 18-åringen seg godt av dagene han hadde til råde i Bodø. Unggutten fra Ulsteinvik fikk delta på treningsfeltet sammen med resten av spillerne. Med en viktig Europa-kamp for dør, ble det en spesiell uke å besøke kunstgresset på Aspmyra.

– Jeg gleder meg sjukt til å få være med i den treningsgruppa der. Det er vanvittig høyt nivå på trening, og på kampene, sier Skeide og fortsetter:

– Også er det jo litt kulere kamper der som jeg forhåpentligvis får være med å spille, legger han leende til.

I tillegg fikk han møte både trenerstallen og sportssjef i klubben han til neste år kan kalle hjemme. Når støvet omsider har lagt seg rundt ulsteiningen, er han lettet over at avgjørelsen tatt og at han endelig har signert for sin nye klubb.

– Det er en deilig følelse. Også er det deilig at det har lagt seg litt nå. Da får jeg jobbet i fred, sier Skeide.

SNART ELITESERIEKLAR: Syver Skundberg Skeide har nå signert for Bodø/Glimt. Her i 2021.
SNART ELITESERIEKLAR: Syver Skundberg Skeide har nå signert for Bodø/Glimt. Her i 2021.

Årets spiller

Etter at opprykket røk i kvalifiseringen i 2021, rykket Ulsteinvik-klubben omsider opp i 2022. Syver Skundberg Skeide ble kåret til årets unge spiller i PostNord-ligaen i opprykkssesongen.

Nå gleder han seg til å ta fatt på spill i Norges nest øverste liga, sammen med barndomsklubben.

– Jeg ser først og fremst frem til å spille OBOS-kamper. Å spille mot topplagene her... Jeg gleder meg veldig til disse kampene på Høddvoll når det kommer mye folk og ser på, sier 18-åringen.

I de mye opphausede 16. mai-kampene, skal Hødd i år møte Sogndal på Fosshaugane Campus. Det forteller Skeide at han ser frem til. I tillegg er han ivrig etter å møte nynedrykte Kristiansund i det han kaller et halvlokalt oppgjør.

Fremtidshåp

Selv om målene for sesongen er nøkterne for den ferske Bodø/Glimt-spilleren, som forteller om en drøm litt lengre frem i tid.

Jeg har selvfølgelig et mål om å spille i utlandet. Det tror jeg alle unge spillere sin drøm er.

Likevel er han tydelig på at han er fokusert på Hødd denne sesongen, og på å spille seg inn i neste års Glimt-ellever.

— Men det er fint å ha litt sånne lengre mål å strekke seg etter, fortsetter han.

Med en fyldig midtbane og mange gode spillere, er den kommende utfordringen om å spille seg til startplass hos de gulkledde noe Skeide er forberedt på. Han er inneforstått med at konkurransen er hard, men ønsker ikke gjøre noe annerledes av den grunn.

– Jeg vil bare være meg selv på trening og prøve å vise meg frem på best mulig måte. Men jeg har såpass troen på meg selv at det skal jeg få til. Jeg er veldig klar for disse utfordringene.