ALVORLIG SAK: Aktor Magne Kvalvik finner frem dokumentene i forkant av rettsaken.

Tiltalt kvinne erkjenner straffeskyld

Tre kvinner omkom i en fatal bilulykke på vei hjem fra sommershow i fjor. I dag startet rettsaken mot den 25 år gamle kvinnen.

Publisert Sist oppdatert

ÅLESUND: En kvinne i 20-årene erkjente straffeskyld for alle tiltalepunktene i samband med ulykken i Blindheimstunellen i Ålesund i fjor sommer. Tre kvinner i 40-50-årene omkom i ulykken, og fire andre personer ble skadet.

Kvinnen er tiltalt for uaktsomt drap i henhold til paragraf 281 i straffeloven, og paragraf 3 i vegtrafikkloven.

I sin forklaring i dag fortalte kvinnen at hun husker svært lite fra ulykken og tiden etter. Hun fortalte at ulykken preger hverdagen, og at det vil følge henne hele livet.

Den nå 25 år gamle kvinnen sier at hun også er forberedt på å betale erstatning til de etterlatte.

Tiltalen har en strafferamme på seks år i fengsel.

Det var satt av tre dager til rettsaken, men tirsdag ble dommerene, forsvarer, aktor og bistandsadvokat enige om at prosedyren forhåpentligvis finner sted onsdag istenfor planlagt torsdag. Grunnlaget for det er at rettsaken har gått raskere enn forventet.

Husker ingenting

Tirsdag gikk partene i rettssaken gjennom hendelsesforløpet den dystre kvelden. De tre omkomne kvinnene var på vei hjem fra et sommershow, mens den tiltalte skulle kjøre venner inn til byen denne sommerkvelden.

Kvinnen har ingen forklaring utenom at det er noe hun gjorde underveis som førte til ulykken. Hun vet ikke selv hva det var som førte til ulykken, eller hva som skjedde. Likevel erkjenner hun straffeskyld på alle tiltalepunkter.

På spørsmål om hun ville gjort noe annerledes er den gråtkvalte 25-åringen tydelig lei seg.

– Ja. Jeg sitter nesten hver dag og tenker på hva hvis jeg ikke kjørte dem, at vi ikke snudde og byttet bil eller at jeg tok en annen vei.

Airbagmodul

I rettsalen viste aktor frem videoer av ulykken fra tunnelen som tydelig viser at den tiltaltes bil kommer over i motgående kjørefelt og treffer inn i den andre bilen. Den møtende bilen ble kastet opp langs tunnelveggen, mens den hvite bilen roterte inne i tunnelen.

Fartsgrensen på strekningen var 70 km/t, men ifølge bevismaterialet til aktor skal den tiltalte ha kjørt i over 90 km/t for så ha gjort et gasspådrag.

Politiadvokaten Magne Kvalvik la frem for retten data som viser fart og aksellerasjon fem sekunder før kollisjonen i Blindheimstunnelen inntraff.

Den hvite Mercedesen som tiltalte kjørte, hadde en såkalt airbagmodul installert. Politiet mener den gir viktig informasjon om hvordan ulykken skjedde.

I morgen skal en fagperson fra Statens vegvesen forklare seg om dataene fra airbagmodulen.

– En tragedie

Kirsti Nedregård (51) og Katrine Krogen (47) omkom som følge av skadene de fikk i ulykken. Janice Karina Buen (49) døde syv uker senere på sykehuset av skadene hun ble påført i ulykken.

Rettssalen var fylt opp med pårørende og presse og tingretten var nødt til å åpne et ekstra rom for alle som ville få med seg rettssaken.

Flere var svært preget og måtte ta til tårene underveis.

Reidar Andersen er forsvareren til den tiltalte.

Forsvareren til den tiltalte er Reidar Andresen. Han sa på vegne av tiltalte at det er en voldsom tragedie for alle involverte og alle dem som har mistet sine kjære. Han fortsatte å si at dette er noe som absolutt ikke er ønsket og at den tiltalte er sterkt preget av hendelsen og er 100% sykemeldt.

På dag en fikk retten flere dramatiske vitneforklaringer fra de som kom først til ulykken. Også passasjerene i den ene bilen som var involvert i ulykken forklarte seg. Saken avsluttes trolig etter bare to dager. Onsdag fortsette vitneforklaringene før partene og bistandsadvokaten til de pårørende skal holde sine prosedyrer.

Aktor vil også legge ned påstand om straff.

Powered by Labrador CMS