SOL: Våren har ankommet Volda
SOL: Våren har ankommet Volda

To år siden Norge tok en helomvending

På lørdag var det to år siden landet stengte ned for første gang. Hverdagen slik vi kjente den ble byttet ut med antibakk, masker og en meters avstand. Men hva husker folket om denne dagen?

Publisert

"Nå forandres Norge", "Stenger de videregående skolene" og "Må forvente dødsfall". Slik lød overskriftene i norske medier torsdag 12. Mars 2020.

– Jeg var på skolen og fikk beskjed av læreren om å ta med tingene og dra hjem.

Dette forteller Rebekka Iversen om helomvendingen som skjedde den dagen.
– Akkurat der og da var det gøy fordi jeg tenkte at hjemmeskole var kjekt, men det ble ikke så gøy etter hvert.

Studenten Jonas Kumpch Eilertsen kan også med sikkerhet fortelle hva de gjorde dagen nedstenging ble et faktum. Torsdagen har satt dype spor i minnet.

– Alle barna måtte bli hentet tidlig fra barnehagen, husker Eilertsen.

Han jobbet i barnehage, og ble permittert på grunn av pandemien.

Psykisk påkjenning

Årene med pandemi har bydd på mye. Med over 450 millioner smittede på verdensbasis kan en trygt si at hverdagen for de fleste har det ikke vært en dans på roser. Alexander Simopoulos og Despina Roudosi reflekterer over hvilken betydning dette har hatt for deres, og andres, psykiske helse.

– Det har endret psyken veldig mye. Både å holde avstand og det at du ikke kan mingle med folk. Det var en del av det som gjorde samfunnet gøy.

Heldigvis har landet nå åpnet og disse minnene hører snart fortiden til. Etter to år kan man trygt si at alle er enige i dette: at det er veldig godt med et Norge som ikke er stengt ned.

Powered by Labrador CMS