Glad i fårikål: Svein Harald Arnesen (76) har kun gode ord å si om fårikålen.

Torsdag er det fårikålens festdag

Vi har snakket med folk i Volda om deres forhold til den tradisjonsrike matretten.

Publisert

VOLDA: – Dette er jo høstens delikatesse. At fårikål har en egen dag vet jeg, men dette er jo ikke den eneste dagen vi spiser det. Jeg vil påstå at fårikål er mer en nasjonalrett enn det kjøttkaker er, sier Svein Harald Arnesen (76) utenfor Kiwi Volda.

Han blir intervjuet i anledning Fårikalens festdag, som siden 1998 har blitt markert den siste torsdagen i september.

Det er mange som deler Arnesens entusiasme. I mange år har fårikålen, i manges øyne, vært norges nasjonalrett. I 2020 mente hele 45 prosent at fårikålen var nasjonalretten, og ifølge Meny spiser over 70 prosent av befolkningen fårikål hver høst.

Sterk lukt

Elisabeth Teige (46) deler engasjementet til Arnesen.

– Jeg har fått meg meg at det er fårikåldag i morgen, men vi har planlagt å spise fårikål med familien på søndag. Det er noe jeg synes er godt og noe jeg synes er ålreit at mine barn får et forhold til, forteller hun.

Familietradisjon: Elisabeth Teige (46) har vokst opp med matretten.

Hjemme hos Teige har matretten stått på menyen i alle år og det er blitt noe som verdsettes høyt, selv om lukta ikke alltid er like populær.

– Da jeg vokste opp ble fårikål ofte laget ute, fordi folk mente det luktet litt vel mye kål inne.

Hun mener uansett at folk sannsynligvis spiser mer pizza enn fårikål.

Ingen favoritt

21- år gamle William Nicolaisen er ikke helt på samme bølgelengde som de to andre, og var ikke klar over at fårikålen hadde en egen dag.

– Jeg har ikke noe ordentlig forhold til fårikål. Jeg synes ikke det er så veldig godt. Sist jeg spiste det var på folkehøgskole, og det smakte ikke spesielt bra.

Han lener seg mot Grandiosa- og Big One-pizza på spørsmål om hva han mener er den nasjonale retten i landet.

Ingen stor tilhenger: William Nicolaisen (21) setter seg sjeldent ned og nyter et fårikål-måltid
Powered by Labrador CMS