LESESTOFF: Mange bruker bøker, og særlig krim, som underholdning i påsken. Det kan du få lånt på biblioteket.

Trenger du litt spenning til påsken?

Påsken nærmer seg med stormskritt, og med den følger den elskede krimmen! Her får du en oversikt over populære krimbøker som kan underholde deg i ferien.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: For mange går krim og påske hånd i hånd. Hvorfor er egentlig krim så populært? Hanne Grindalmen, Biblioteksjef på Volda folkebibliotek, mener det handler om at menneskehjernen er veldig løsningsorientert, og at vi liker å løse gåter og problemer. 

— Når vi åpner en krimbok så vet vi at vi på et tidspunkt kommer til å få svaret på mysteriet, men likevel så undrer vi oss underveis på hva det kan være. Det er underholdningsverdien i det, sier Grindalmen.

SJEF: Hanne Grindalmen er biblioteksjef for Volda Folkebibliotek.

Og hvorfor er krim så populært akkurat i påsken? Det er det flere teorier om, og en av dem handler om en misvisende reklame:

Påskekrimmens opprinnelse

  • I påsken i 1923 skulle Nordahl Grieg og Niels Lie utgi en kriminalroman med tittelen “Bergenstoget plyndret i natt”

  • En annonse for boken var tykket på forsiden av Aftenposten, og folk trodde det var en ekte hendelse. 

  • Misforståelsen ble oppklart, og boken solgte godt. Et vellykket PR-triks med andre ord. 

  • Etter dette vokste det sakte frem en påskekrimtradisjon i Norge. 

Grindalmen forteller likevel at de på biblioteket ikke merker noen oppgang i lån av krimbøker i påsken. 

– Folk er glade i krim hele året, sier hun. 

Krim - fint å låne

Grindalmen sier at mange lånere forteller at de låner mest krim på biblioteket, og at det er andre type bøker som de kjøper i bokhandelen og har hjemme. Enten for å vise dem frem i bokhylla eller for å lese dem igjen. 

– Hvis man skal si noe om krimsjangeren, er det at du sannsynligvis ikke leser krimboken om igjen, siden du allerede har løst mysteriet. Hele poenget med en krimbok er jo at du går inn i det ukjente, sier hun.

KLARE: Volda Bibliotek har forberedt seg til påske ved å stelle i stand en Påskeutstilling med både krim og gule bøker.

Men hun understreker:

– Vi slår alltid et slag for at folk skal låne fremfor å kjøpe, og vi prøver å ha et bredt nok utvalg i alle sjangre sånn at alle skal finne noe de liker. 

Biblioteksjefens krimtips

Grindalmen har samlet noen populære krimbøker som for tiden blir mye lånt på biblioteket. Mange av disse er bøker som tilhører serier, men det gjør ingenting, forklarer hun:

– Det er bevisst av oss at vi ikke nummererer mange av krimseriene. Du må ikke lese dem i rekkefølge. Hver bok er et enkeltstående mysterium, men de har gjerne samme hovedrolle og univers. 

Den siste djevelen må dø - Richard Osman

Den siste djevelen må dø - Richard Osman

Dette er den fjerde boken i serien om Torsdagsmordklubben. Det er jul, og en farlig pakke blir smuglet over til den engelske kysten. Den forsvinner sporløst, og kaoset bryter løs. Lik etter lik dukker opp, også noen som stod Torsdagsmordklubben nær. Hvem er den siste djevelen som må dø?

– Denne forfatteren har en evne til å trekke inn humoristiske elementer, forteller Grindalmen.

Kokain - Pascal Engman

Kokain - Pascal Engman

“Kokain” er bok nummer fire i serien om politietterforsker Vanessa Frank. Stockholm oversvømmes av billig kokain og kriminelle gjenger. En død mann blir funnet i skjærgården utenfor hovedstaden. Vanessa blir satt til å etterforske drapet og blir dratt inn i de gjengkriminelles maktkamper.

Ingen plan B - Lee Child og Andrew Child

Ingen plan B - Lee Child og Andrew Child

Da en kvinne blir påkjørt av en buss, blir det regnet som et selvmord. Men Jack Reacher var til stede og så at en mann dyttet kvinnen foran bussen. Så skjer enda et drap, som også blir ansett som en ulykke. Reacher begynner virkelig å skjønne at noe ikke stemmer. Han tar saken i egne hender, men den er større enn det han aner. 

Polarsirkelen - Liza Marklund

Fem tenåringsjenter møtes månedlig for bokklubben sin. En av dem forsvinner sporløst sommeren 1980. Hun blir funnet drept 40 år senere. Venninnegjengen gjenforenes, og vonde hemmeligheter trues med å bli avslørt.

– Et godt mysterium med en uventet slutt, mener biblioteksjefen. 

Volda Folkebibliotek har åpent mandag og tirsdag i påskeuken, og også på påskeaften. 

Powered by Labrador CMS