VIL RYKKE OPP: Hasundgot IL har det siste året spilt i sjettedivisjon. I år vil laget rykke opp.

Tror opprykk blir vanskeligere: — Nåløyet er mye mindre i år

Med et aldersspenn på over 15 år mellom eldste og yngste spiller, er Hasundgot IL klar for å ta fatt på neste sesong.

Publisert Sist oppdatert

ULSTEIN: På Dimnøya i Ulsteinvik, snaue ti minutter kjøring fra Høddvoll, ligger hjem til sjettedivisjonsklubben Hasundgot IL. Nærnett møter en av Ulstein-klubbens trenere Øystein Leader-Muren etter treningskampen mot Åmdal IL i oppkjøringen til årets sesong.

– Vi spiller for å vinne. Motivasjonen vår er å rykke opp og bli mest mulig. Men sjettedivisjon er sjettedivisjon. Vi synes selv at vi skal opp på et høyere nivå.

TRENERDUO: Per Gustavsen (t.h.) og Øystein Leader-Muren vil ta laget tilbake i høyere divisjoner.

Trenerduoen Muren og Per Gustavsen har siden 2018 stått støtt og trent klubben ute i havgapet, frem til 2021. Da valgte førstnevnte å ta et friår.

Søreball

I denne serien skal Nærnett ta for seg et fotballag fra hver av de syv kommunene på Søre Sunnmøre.


Nærnett vil ta en prat med trenere, klubblegender og/eller nysigneringer.


Hva er lagets, trenernes og spillernes målsettinger og forventinger til fotballsesongen 2023? Følg med da vel!

Muren returnerte til klubben etter et års opphold i 2021. Da rykket klubben ned fra femtedivisjon, som Muren sammen med sin medtrener Per Gustavsen hadde tatt laget sitt til året før. Planen var klar tidlig – de skulle rett tilbake i femtedivisjon.

Slik ble det ikke.

– Vi klarte det ikke. Motivasjonen vår er å rykke opp og bli best mulig, forteller Muren.

Vanskeligere å rykke opp

Treneren forteller at det i fjorårets sesong var flere kamper som gjorde inntrykk, uten at det var i en positiv forstand. Muren forteller om en trend hvor flere av toerlagene stilte med mannskap fra klubbenes førstelag.

– De stiller med bedre mannskap enn de burde gjøre. Men det var en jevn sesong, forteller han.

Flere av lagene i divisjonen stilte i forrige sesong med flere spillere fra førstelagets stall. Årsaken til at det var tillat, var regelen om at en førstelagsspiller kan spille for andrelaget, dersom de ikke har spilt fra start. Dermed kunne innbyttere på førstelaget spille i de lavere divisjonene.

På grunn av misbruket av denne regelen, ville Sunnmøre Fotballkrets sende et forslag til Fotballtinget om at førstelagsspillere skal «ha spilt mindre enn en omgang i et høyere rangert lags siste obligatoriske kamp».

I desember avgjorde kretstinget i Sunnmøre Fotballkrets at ligasystemet i sjettedivisjon skulle endres til at de to beste lagene skulle møtes i et sluttspill for å avgjøre opprykk. Dette gjør håpet om opprykk enda mindre for lagene i Norges nederste divisjon.

– Så prøver vi igjen i år, selv om nåløyet for å rykke opp har blitt enda mindre enn den nye modellen til høsten som kretsen gikk inn for.

VIL VINNE: Hasundgot IL skal spille flere kamper mot lag på Søre Sunnmøre i vår. Her mot Bergsøy i høst.

Ulsteinvik i OBOS

Siden 2016 har Ulsteinviks andre lag, Hødd, spilt i Norges andredivisjon PostNord-ligaen – før de i år rykket opp til OBOS-ligaen på nytt. Muren tror at opprykket er viktig for flere enn bare Hødd selv.

– Det er viktig for Ulsteinvik, og for hele regionen generelt, forteller han.

Men med et så OBOS-lag bare et steinkast unna, følger også realiteten med at flere av Hasundgots spillere velger å melde overgang til Hødd. Muren forteller at flere faktorer spiller inn på denne avgjørelsen. Høyere divisjon betyr større treningsmengde, og spillerne som ønsker en større treningsmengde og høyere nivå på trening enn det som blir tilbudt på Dimnøya, velger å heller slutte seg til de mørkeblå på Høddvoll.

Og med flere spillere på vei ut, legger ikke Muren skjul på at det av og til er vanskelig å få folk på trening.

– Sånn har det dessverre blitt etter covid. Men vi er en god gruppe, og vi liker godt å trene sammen, avslutter han.

Powered by Labrador CMS