');
Stemmelokale valglokale på Volda samfunnshus, forhåndstemmer kommunevalg fylkestingvalg
VALGLOKALE: Samfunnshuset i Volda er et av lokalene som fungerer som stemmelokale i årets kommune- og fylkestingvalg. I Volda kommune har over 1400 av de stemmeberettigede allerede avgitt sin stemme.

Ulstein kommune leder på forhåndsstemer

Det er fem dager igjen til valget. I en kommune har en av fem allerede forhåndsstemt.

Publisert Sist oppdatert

I Ulstein kommune har 21,1 prosent av de som kan stemme til årets kommune- og fylkestingvalg forhåndsstemt. Det innebærer 1422 av kommunens 6735 stemmeberettigede. Det viser tall fra Valgdirektoratet.

Litt lavere er tallet i Vanylven kommune, hvor 18 prosent eller 453 personer har forhåndsstemt med fem dager igjen før valgdagen.

Muligheten for forhåndsstemming åpnet i landets stemmelokaler den 10. august, og stenger førstkommende fredag, før siste mulighet for å avgi sin stemme blir på valgdagen mandag. Nasjonalt har nesten 900 000 personer forhåndsstemt.

 

Stemmelokale valglokale på Volda samfunnshus
Det var stille i valglokalene på Volda samfunnshus mandag formiddag.

Økning fra 2019

Førsteamanuensis ved Institutt for statsvitenskap på UiT, Jonas Stein, sier til forskning.no at forhåndstemmene på kommunenivå er en god indikasjon på hvor mange som kommer til å stemme ved valget.

Kommunene Volda, Ørsta, Sande, Vanylven, Hareid, Herøy og Ulstein har alle en rapportert økning på forhåndsstemmer sammenliknet med 2019.

I Volda og Ørsta er tallet på antall mottatte forhåndsstemmer henholdsvis 16,5 og 15,6 prosent, eller 1404 og 1327 personer.

I Herøy, Hareid og Sande kommune er andelen mottatte forhåndsstemmer på henholdsvis 15,7, 16,8 og 14,5 prosent, eller 1094, 664 og 275 personer.