Ulstein kommune vant kåring: – Ekstremt stolt

HØYDARE: Jubelen sto i taket da Ulstein kommune kom øverst på kommunekåringen til Kommunebarometeret. Her representert ved kommunedirektør Verner Larsen (t.v.) og ordfører Knut Erik Engh.

Nylig stakk Ulstein kommune av med den gjeve førsteplassen på Kommunebarometeret.

Publisert Sist oppdatert

ULSTEINVIK: – Det er veldig kjekt, og hele kommuneadministrasjonen er veldig stolt av å stå øverst på pallen, sier kommunalsjef, Monica Cecilie Torp.

Kommunebarometeret er en måte å måle kvaliteten i kommunene på, gjennomført av Kommunal Rapport. Undersøkelsen måler de forskjellige tjenesteområdene kommunen har til innbyggerne.

Det er disse tolv sektorene som måles, basert på 151 nøkkeltall: grunnskole, pleie og omsorg, barnevern, barnehage, helse, sosialtjeneste, kultur, miljø, saksbehandling, vann og avløp, økonomi og kostnadsnivå.

– Vi er veldig opptatt av å være en kommune det er bra å bo og jobbe i for alle våre innbyggere, forteller hun.

Langsiktig jobbing

Kommunen på Søre Sunnmøre har vært opptatt av å jobbe langsiktig, og har som målsetning å være i toppsjiktet på Kommunebarometeret hvert år.

I 2019 lå de på 72. plass, mens i 2020 og 2021 havnet de på henholdsvis åttende og andre plass, før de i år stakk av med topplasseringen.

TOPPLASSERING: Det synlige beviset på at kommunen fra Søre Sunnmøre trumfet øverst på Kommunebarometeret.

– Ulstein kommune er, og skal være i tiden framover, en bra plass å bo. Vi ser at langsiktig jobbing i mange forskjellige sektorer gir avkastning.

Torp mener at det er bevisste valg og avgjørelser over lengre tid som har sørget for en stabilitet i toppen for Ulstein kommune.

Stolt ordfører

– Jeg er ekstremt stolt av laget mitt, uttalte ordfører Knut Erik Engh til egen hjemmeside etter offentliggjøringen.

Frp-ordføreren sa også følgende:

"MR. DAB": Ulsteinordfører Knut Erik Engh har også tidligere latt seg begeistre. Her med en ungdommelig "dab" fra en tidligere anledning, utenfor rådhuset i kommunen.

– Jeg gleder meg til hver gang Kommunebarometeret blir publisert, for å se hva vi har blitt bedre på og hva vi må jobbe videre med.

Svak kommuneøkonomi

Det er ingen hemmelighet at kommunen har slitt med dårlig økonomi de siste årene, og Ulstein er i gjeldstoppen på landsbasis.

– Økonomien er på minussiden og kommunen har mye gjeld. Vi har ekstremt lave driftskostnader, men vi klarer likevel å drifte gode offentlige tjenester til innbyggerne, forklarer kommunalsjef Torp.

– Er kommuneøkonomien og gjelden en bekymring?

– Både ja og nei. Vi er på landstoppen i gjeld per innbygger, men det har også gjort det mulig for oss å få til det vi har klart de siste årene. Gjelden vi nå har begrenser derimot handlingsrommet vårt og vi har ikke så god mulighet til ytterlige besparinger.

Fornøyd kommunedirektør

Kommunedirektøren, Verner Larsen, er også svært tilfreds med topplasseringen til kommunen og gir mye av kredibiliteten til de ansatte.

– Det ligger en vilje blant de ansatte i kommunene til å levere gode tjenester. De ansatte leverer dag etter dag, og strekker seg langt. Det blir gjort en formidabel innsats i organisasjonen, sier Larsen til samme hjemmeside.

Rangering på Søre Sunnmøre

Sande kommune - 259. plass

Herøy kommune - 200. plass

Hareid kommune - 182. plass

Vanylven kommune - 91. plass

Ørsta kommune - 87. plass

Volda kommune - 52. plass

Ulstein kommune - 1. plass

Larsen sier at ambisjonen er å ligge på topp ti i kåringen, men at det er vanskelig å holde pallplassen over tid. Samtidig trekker han paralleller til en verdenskjent ulsteinværing.

– Det er som med 400 meter hekk. Du må utvikle deg litt mer enn konkurrentene dine for å komme først over målstreken. I de kommunale tjenestene er det slik at det vil være enkelt å ta ut en stor gevinst når du har stort forbedringspotensiale, mens dette vil være langt vanskeligere om du allerede stanger i toppen.

Powered by Labrador CMS