LAVE SØKERTALL: Høgskulen i Volda er en av skolene i Norge som sliter med lave søkertall til lærerlinja.

Verdens lærerdag
–En unik og fantastisk jobb

De forente nasjoner vedtok i 2015 bærekraftsmål for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Verdens lærerdag markeres 5. oktober for å rette oppmerksomheten mot lærerens rolle.

Publisert Sist oppdatert

– Det er et veldig stort yrke i hele verden, og det er ikke alle land som er like godt stilt som Norge når det kommer til å drive skole og å ha utdanning for jenter for eksempel. Det sier Eivind Patrick Hanevik, studieleder for grunnskoleutdanninga ved Høgskulen i Volda.

Han trekker fram viktigheten av gode lærere for å ha velfungerende samfunn. 

BØ: Eivind Hanevik oppfordrer de som blir skremt av media, til å se på de krevende oppgavene i læreryrket som en utfordring.

– Man er en viktig voksenperson i en avgjørende fase av menneskers liv, det er en unik og fantastisk jobb, sier han. 

Fokus på det negative

Lærerstudiene i landet har lenge hatt nedadgående søkertall. Hanevik tror Covid-19-pandemien bidro til å sette ekstra fokus på alle de krevende områdene ved læreryrket. 

Våren 2023 gikk mange lærere i streik. Blant annet for å få mer lønn. 

– Lønnskampen gjorde at man måtte trekke frem de krevende sidene ved læreryrket, forklarer Hanevik. 

For mange har meninger

Anders Tomren er nyutdannet lærer, og jobber for tiden på Hareid Ungdomsskole. 

Han er enig i at grunnen til svekkelsen av omdømmet til læreryrket skyldes mye negativ omtale, og mener mange som uttaler seg vet for lite.

MENINGSFULL JOBB: Anders Tomren syns det er kjekt å være en viktig person i livet til elevene

– Når en elektriker gjør en jobb hjemme hos deg, forteller du ikke vedkommende hvordan de skal gjøre jobben sin, hvorfor skal folk gjøre det med lærere, spør han. 

Tomren trives i jobben sin og ser for seg at muligheten til å tilbringe hele yrkeskarrieren som lærer er sannsynlig.

– Det er kjempekjekt å skape gode relasjoner til elever og kollegaer, og å sørge for at de har en kjekk skolehverdag, sier han. 

Spennende utfordring

Til tross for økt fokus på de krevende sidene ved læreryrket oppfordrer Hanevik unge mennesker som syns det er givende å jobbe med barn og unge, til å ikke nøle med å begynne på lærerstudiet. 

– Blir man skremt av media bør man tenke på at å håndtere urolige klasser og utfordringer i klasserommet, bør man se på det som en utfordring det er spennende å gå inn i, avslutter han.

Powered by Labrador CMS