#Rockesokk er en populær emneknagg i dag.

Verdensdagen for Downs syndrom

Rock sokkene - for å øke kunnskap og knuse fordommer.

Publisert Sist oppdatert

I dag markeres verdensdagen for Downs syndrom. Nå er det viktig å ta på ulike, helst fargerike sokker og rocke sokkene! 

Verdensdagen for Downs syndrom er 21. mars hvert år, og det er ingen tilfeldighet. Feiringen ble etablert av FN i 2011 og feires over hele verden. Ifølge Downs syndrom Norge (NNDS), er datoen 21.3. ekstra spesiell. Det å ha Downs syndrom betyr nemlig å ha tre kromosomer av typen kromosom 21.

#Rockesokk

Begrepet rockesokker kommer fra det internasjonale "lots of socks" i 2013. Men hva har sokker med Downs syndrom å gjøre? 

–  Å ha Downs syndrom betyr å ha et ekstra kromosom. Kromosomene ligger sammenkrøllet i omtrent alle cellene i kroppen vår. Når man bretter ut kromosomene og sorterer dem ser de litt ut som sokkepar. Har man Downs syndrom finnes det tre «sokker», eller kromosom 21, inne i cellene, i stedet for to, sier NNDS.

Kromosomer ser ut som sokker.

Å bruke emneknaggen Rockesokk på sosiale medier bidrar til å gjøre dagen mer synlig.  

– Vi drømmer om at Instagram-rutene og Facebook-feeden er fulle av bilder med ulike sokkekombinasjoner og at Rockesokk-dagen blir en fast merkedag i året – for barnehager, skoler, idrettslag, organisasjoner og bedrifter, står det på Rockesokk sine nettsider.

Ved å ha på ulike sokker, skiller man seg ut, og får et glimt av hvordan det er å være litt ulik alle andre.

– Samfunnet må bevisstgjøres

Aleksander Helmersberg er grunnlegger av Milla Says, et digitalt verktøy innen alternativ og supplerende kommunikasjon av Tegn Til Tale. For Helmersberg er det spesielt viktig å markere Rockesokk.

Skapte Milla Says for datteren.

– Det er først og fremst viktig for meg personlig som pappa til Milla, nå 12 år, med Downs syndrom. Det har blitt mer og mer viktig for meg at samfunnet bevisstgjøres på at vi alle er forskjellige, sier Helmersberg. 

For han handler Rockesokk om å omfavne mangfoldet og de som er ulike. I Milla Says jobber han like mye med at alle skal ha like muligheter til å bli forstått med sitt språk, og at samfunnet skal ta dette på alvor.

–  Vi er alle ulike, men vi har samme krav til rettigheter, likeverd, respekt og muligheter, legger han til.

Knus fordommene!

Det internasjonale temaet og budskapet for Verdensdagen for Downs syndrom 2024 er "Knus fordommene!".

–  For personer med Downs syndrom og intellektuelle funksjonshemninger kan stereotypier være til hinder for å bli behandlet som andre mennesker, sier NNDS.

Husk å ta på deg ulike sokker i dag - rock sokkene!

Powered by Labrador CMS