GODE TALL: Vinmonopolet i Volda selger mer alkoholfri drikke enn noen gang.

– Vi har merket at både interessen og salget på alkoholfritt har økt

Med større markedsfokus på salg av alkoholfri drikke, har også salgstallene gått opp. Salgstallene for drikke med alkohol har derimot gått ned fra 2022 til 2023.

Publisert

Ferske tall fra SSB forteller at alkoholsalget har gått ned fra 2022 til 2023 i Norge. På Søre Sunnmøres vinmonopol er ikke tallene like rett frem som på landsbasis.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå har ikke tallene vært så lave på landsbasis siden før pandemien i 2019, forteller Lena Weitzenbürger Harr i SSB til Nettavisen. 

Svært positive alkoholfrie salgstall i Volda og Ørsta

I salg av alkoholfri drikke finner man de største forskjellene i utviklingen av salgstallene. Ørsta og Volda hadde stor økning i salg av alkoholfrie drikker med 15 og 14 prosent oppgang.

– Vi har merket at både interessen og salget på alkoholfritt har økt både i vår egen butikk og på landsbasis. Det henger sammen med at utvalget har blitt større. Dette har vært en jevn økning siste årene generelt, forteller Lisbet Overå i Vinmonopolet Volda.

Hun er positiv til tallene.

– Jeg tenker det er positivt at det er en økning i alkoholfritt salg.

I Vanylven var det en elleve prosent reduksjon i alkoholfrie drikker, og fem prosent nedgang i Fosnåvag. I Ulsteinvik er det økt smått med to prosent.

Fosnåvag med største nedgang i alkoholsalg

Under årets siste kvartal i 2023 ble det solgt to prosent mindre alkohol enn i samme kvartal året før.

På Søre Sunnmøre er det Fosnåvåg som har hatt den største nedgangen. Den ligger over landsbasis, med fire prosent nedgang fra året før. Ulsteinvik har hatt en prosentvis nedgang på ett prosent fra året før, mens Ørsta har solgt omtrent det samme som i 2022.

Volda og Vanylven går imot trenden på landsbasis og har hatt en økning i salg av alkohol fra 2022 til 2023. Volda med forholdsvis ett prosent økning i alkoholsalg og Vanylven med Søre Sunnmøres største økning med tre prosent mer alkohol solgt enn året før.

Størst nedgang på brennevin

Størst er nedgangen på brennevin, hvorav alle vinmonopolene på Søre Sunnmøre har hatt nedgang eller ingen endring fra året før. Dette var også den største nedgangsprosent sett på landsbasis.

I Ørsta er endringen størst fra året før med en nedgang på åtte prosent. Fosnavåg har nedgang på fem prosent, mens Vanylven følger tett på med fire prosent nedgang. I Ulsteinvik kjente de på to prosent nedgang, mens i Volda stod salgene på det samme som året før prosentvis.

Ulsteinvik solgte mest

Butikken som solgte mest var Ulsteinvik med 210 606 liter i 2023. Ørsta solgte 164 576 liter, mens naboen Volda solgte 149 377 liter. I bunnsjiktet finner du Fosnåvåg med 91 181 liter og Vanylven med 25 296 liter i 2023.

Powered by Labrador CMS