EN SPENT DÆHLIE: Men sannsynligvis ikke like spent som før jaktstarten i OL i Lillehammer. Her står han foran tomta han har kjøpt.
EN SPENT DÆHLIE: Men sannsynligvis ikke like spent som før jaktstarten i OL i Lillehammer. Her står han foran tomta han har kjøpt.

- Vi vil ha et signalbygg

Bjørn Dæhlie tar over første byggetrinn i Aasenkvartalet. Nå starter jobben med å få leietakere til bygget han håper å ha klart i løpet av 2026.

Publisert

Byggetrinn 1 i Aasenkvartalet har blitt skilt ut i et eget selskap som heter Aasen eiendom 1 AS og solgt til Sisa Invest AS, eid av Bjørn Dæhlie. 

Torsdag hadde Bjørn Dæhlie pressekonferanse på høyskolen sammen med sønnen sin Sivert, arkitekt Thomas Bjørn Marschall og Thomas Lundberg fra Volda Utvikling AS. 

- Kunnskap, næring og innovasjon er tre viktige stikkord for bygget, sier Bjørn Dæhlie innledningsvis. 

Starter med (nesten) blanke ark

Volda Utvikling AS har arbeidet med prosjektet i flere år allerede. Nå starter Sisa Invest AS til en viss grad på nytt. I perioden fremover skal Volda Utvikling hjelpe de å få kontakt med det lokale næringslivet og særlig aktørene som allerede har vist interesse. Norsk Innovasjonssenter er tiltenkt 2000 kvadratmeter og Høgskulen i Volda ønsker kontorlokaler og undervisningsrom. De har ikke signert avtaler med noen private aktører. 

 Hvorfor selger dere prosjektet nå?

- Dette gjør vi fordi vi har funnet en aktør som kan få dette prosjektet i mål. Vi kjenner de godt og de har jobbet mye med det offentlige før, sier styreleder i Volda Utvikling AS, Thomas Lundberg.

KJÆRLIGHET VED FØRSTE BLIKK?: Etter pressekonferansen møtte Dæhlie & Dæhlie sin fremtidige leietaker Nina Viddal fra Norsk Innovasjonssenter.
KJÆRLIGHET VED FØRSTE BLIKK?: Etter pressekonferansen møtte Dæhlie & Dæhlie sin fremtidige leietaker Nina Viddal fra Norsk Innovasjonssenter.

 - Vi er en gjeng som liker å få ting gjort raskt, sier Thomas Bjørn Marschall.

Våren 2022 vant Ratio Arkitekter konkurransen om å få tegne bygget. Marschall tar med seg arbeidet de har gjort, men de gamle tegningene blir ikke det endelige resultatet. 

- Vi ønsker å ta med oss de kvalitetene som er i tegningene. Men vi vet ikke nøyaktig hvor stort bygget blir og så må få dette til å gå opp på økonomi og energieffektivitet, sier Marschall.

- Vi vil at det skal være et signalbygg, legger Bjørn Dæhlie til. 

Planen er klar, lite er klart

Dæhlies plan er klar: 12 måneders arbeid med å fylle bygget med aktører, 6 måneder med planlegging av byggingen og 18 måneder med bygging. Håpet er å ha bygget klart innen siste kvartal i 2026.

Målet deres er å fylle de samme 10 000 kvadratmeterne som Volda Utvikling AS planla, men Dæhlie påpeker at det ikke er hugget i stein hvor stort bygget blir. 

- Vi starter dialog med leietakerne nå. Vi vil ha en blanding av det private, offentlige og akademia. Så får vi se hvor stort det blir, forteller Dæhlie. 

 Hvor mye investerer dere? 

- Vi snakker nok om 300-400 millioner og så kan du si pluss-minus 100 millioner på det igjen, forteller sønnen Sivert Dæhlie. 

De ønsker også å få studentene engasjert i prosjektet. Et tiltak de vurderer for å få til nettopp det, er å ha en konkurranse hvor folk kan foreslå og stemme over hva bygget skal hete.

TAR OVER STAFETTPINNEN: Bjørn Dæhlie er vant til å gå ankeretappen. I dette tilfellet går han de to-tre siste etappene. fv. Sivert Dæhlie, Thomas Bjørn Marschall, Bjørn Dæhlie.
TAR OVER STAFETTPINNEN: Bjørn Dæhlie er vant til å gå ankeretappen. I dette tilfellet går han de to-tre siste etappene. fv. Sivert Dæhlie, Thomas Bjørn Marschall, Bjørn Dæhlie.

Norsk selskap, sveitsisk eier?

I fjor vinter flyttet Bjørn Dæhlie til Zug i Sveits. Derfor vil hovedsakelig sønnen hans Sivert og arkitekten Thomas Bjørn Marschall følge opp prosjektet i Volda. I tillegg vil ikke utbytte på et eventuelt overskudd bli beskattet i Norge. Dæhlie forsikrer om at de alikevel kommer til å legge igjen penger i den lokale økonomien. 

- Sisa Invest er et norsk selskap og betaler skatt på lik linje med andre norske selskaper, forsikrer han. 

Under partilederdebatten i Berte Kanutte-huset fredag gjentok ordfører Sølvi Dimmen det samme budskapet. 

- De betaler skatt i Norge og følger norske lover og regler. De har også tidligere vært flinke til å involvere lokale aktører, sier hun. 

 Men et eventuelt utbytte på overskuddet til Bjørn Dæhlie vil ikke bli beskattet i Norge?

 - Nei, det vil det ikke, sier hun. 

Ingen planer om å flytte hjem

Bjørn Dæhlie ble også spurt om forholdet sitt til Volda under torsdagens pressekonferanse.

- Jeg vet at jeg har vært her på løp for mange år siden. Både Ørsta og Volda var kjent for meg. Det er et dramatisk terreng. Jeg er glad i hjortejakt og kunne tenkt meg å utforske det nærmere.

 Frister det å flytte hjem?

- Jeg har ingen planer om å flytte hjem til Norge, svarer Dælie. 

Powered by Labrador CMS