Vil fjerne kjønn fra prislistene

– Du er så krenket. Dette er en av kommentarene Lizz fikk i kommentarfeltet under videoen hun la ut på Tiktok etter et besøk hos frisøren. Videoen har fått over 150.000 visninger.

Publisert Sist oppdatert

ØRSTA: Kommentarfeltet er splittet etter videoen hun publiserte fredag i forrige uke. Artist og låtskriver Lisabeth «Lizz» Brekke Sylthe fortalte i videoen om en hendelse hun hadde hos Ørsta dame- og herrefrisør.

Hun skulle bare stusse den korte frisyren, men så langt kom hun aldri. Tilfeldigvis gikk hun inn i herreavdelingen. Frisøren kikket bare dumt på henne og fortalte at de ikke hadde ledig time til dameklipp.

Artisten spør da om hun kunne få en herreklipp. Det nektet salongen selv om de hadde ledig time. «Dette her er en herrefrisør», var svaret hun fikk. Det fikk Lizz til å reagere.

REAGERER: Lisabeth Brekke Sylthe reagerer på at hun ikke fikk klipt seg hos herrefrisør

Flere har kommentert under videoen at dette er nok et eksempel på at mange altfor lett føler seg forskjellsbehandlet uten grunn.

– Det spiller jo ingen rolle hva jeg har mellom beina, sier hun irritert når Nærnett møter henne noen dager senere.

Artisten er sjokkert etter hendelsen og holder fast ved at dette er kjønnsdiskriminering. Likestillings- og diskrimineringsombudet er enige, men også krystallklare.

– Dette er diskriminering og uakseptabelt.

Det sier seniorrådgiver Victoria Hovig Frigland fra Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Norske frisører skulle slutte med uttrykk som herre- og dameklipp allerede i 2005, forteller Lizz. Kjønnsstyrte priser skulle de også fjerne. Svært lite har skjedd siden den gang, sier hun.

Vurderer kjønnsnøytrale lister

Frisør og daglig leder hos Sans frisør i Volda, Elise Seljelund Fylling kan bekrefte at de har vurdert å innføre kjønnsnøytrale prislister. Frisøren vet bare ikke når.

I hennes salong handler det om tid per kunde, ikke om hvilket kjønn kunden har. Hun forklarer at dameklipp ofte er dyrere hos mange salonger fordi det ofte krever mer vask, føn og flere hårprodukter.

USIKKER: Elise Seljelund Fylling hos Sans frisør er usikker på om kjønnsnøytrale priser vil løse problemet.

Lizz har lurt på om det var prisen som gjorde at hun ble nektet herreklipp hos frisørsalongen i Ørsta. Det ønsker ikke salongen å kommentere ytterligere.

– Når man velger å gi en annen pris kun basert på kjønn, da er det direkte forskjellsbehandling, sier seniorrådgiver Frigland fra Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Lizz står fast på at dette er forskjellsbehandling og ulovlig. Det kan også seniorrådgiveren bekrefte.

Men frisørsalongen i Ørsta er ikke noe unntak. Slik er det nemlig hos mange frisørsalonger ennå, påstår Lizz.

– De fleste prøver å følge loven, men bare halvparten av de gjør det faktisk.

Hun vil at frisørene skal slutt å knytte frisyrer til kjønn. Det hadde nemlig gjort det lettere for mange skeive, men også for menn med langt hår og kvinner med kort.

Hun mener menn har et privilegium fordi de slipper å bla opp 700 kroner for en klipp. Det er ikke frisør Fylling helt enig i. Frisøren sier hun får et nytt dilemma hvis kjønn fjernes fra listene.

– Jeg skal ikke bli straffet for at jeg klipper fort, sier Fylling.

Herreklippene tar ofte kortere tid enn dameklippene. Mange menn skal fort inn og ut, forklarer hun.

Fylling sier tiden er det viktigste, ikke kjønnet. Hvis det tar like lang tid for en mann og en kvinne kan hun bekrefte at prisen er identisk. Salongen tjener ikke mer på dameklipp.

SØKER FRISØR: Artist og låtskriver Lizz har fortsatt ikke vært hos frisøren etter episoden i Ørsta.

Krever rettferdig prising

Artisten mener at hun kunne spart mye penger på å få lov til å få det salongene kaller herreklipp så lenge det praktiseres i norske frisørsalonger.

Volda-frisøren frykter likevel at kjønnsnøytrale prislister kan skape problemer med å beregne tiden hun skal bruke på hver kunde. 

– Noen har tynt hår som tar kort tid, andre har tjukt hår som tar lengre tid.

Lizz foreslår at frisørene kanskje ikke burde få lov til å knytte frisyrer til kjønn og har en enkel løsning.

– To valg, kort klipp og lang klipp, også dyrere hvis det er farging, ekstra vask og føn, enkelt og greit, avslutter Lizz.

Ørsta dame- og herrefrisør har timebestiling for damer og drop-in for herrer. Det gjelder alle kvinner, uansett hårklipp, sier daglig leder Anette Mårstøl til Sunnmørsposten.

– Denne kunden er ikke den første som har spurt, forteller hun.

Ørsta dame- og herrefrisør beklager at Lisabeth "Lizz" Brekke Sylthe fikk en dårlig opplevelse hos dem.

– Om kunden hadde klipt seg i damesalongen ville hun ikke ha betalt mer enn for tilsvarende klipp i herresalongen. Det er tiden det tar å klippe som bestemmer prisen, uansett kjønn, sier Mårstøl.

Powered by Labrador CMS